Steun voor oproep kabinet aan Wilders
De coalitiepartijen en de oppositie -met uitzondering van Wilders’ PVV- steunen de verklaring die premier Balkenende vrijdag heeft afgelegd over de verwachte Koranfilm van Wilders. Balkenende riep de PVV-fractievoorzitter ertoe op zeer goed rekening te houden met de heftige reacties die zijn film in binnen- en buitenland kan oproepen.
De minister-president zei erbij dat Wilders zelf de keuze zal moeten maken of hij zijn film desondanks uitzendt. Balkenende deed geen oproep aan de PVV-leider om zijn film niet uit te zenden, in tegenstelling tot minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en CDA-fractievoorzitter Van Geel. Die willen dat Wilders van de film afziet.De coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie toonden zich tevreden over de „krachtige boodschap” van het kabinet. „Wij zijn ingenomen met deze evenwichtige boodschap, waarin vrijheden en verantwoordelijkheden in de juiste balans benoemd zijn”, aldus een woordvoerder van de ChristenUniefractie. Ook VVD-fractievoorzitter Rutte kan zich goed vinden in de verklaring van Balkenende. Rutte voelt niets voor een filmverbod voor Wilders. Hij benadrukt dat voor zijn partij de vrijheid van meningsuiting onaantastbaar is. Die wordt volgens hem achteraf begrensd door de wet en vooraf door de persoonlijke verantwoordelijkheid.
GroenLinksfractievoorzitter Halsema prees Balkenende ook omdat hij Wilders niet had opgeroepen de film niet uit te zenden, zoals CDA-prominenten Verhagen en Van Geel een dag eerder wel hadden gedaan. Rutte en Halsema waarschuwden dat de hype over de film van Wilders de aandacht niet mag afleiden van belangrijke politieke beleidsonderwerpen.
D66-leider Pechtold verklaarde vrijdagavond in tv-programma NOVA het jammer te vinden dat de premier zijn uitspraken niet in het Engels had gedaan, of zich door de televisiezender Al-Jazeera had laten interviewen. Volgens hem had de premier daar meer mee bereikt.
NAVO-topman De Hoop Scheffer maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van de door Wilders aangekondigde film. Hij vreest dat die film gevaarlijke consequenties heeft voor de 50.000 NAVO-militairen in Afghanistan en voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven elders in de wereld. „Ik voel me verantwoordelijk voor de troepen in Afghanistan. Als die door de film in de vuurlinie terecht zouden komen, dan maak ik me daar zorgen over en uit ik die zorgen ook.”
Uit een peiling van Maurice de Hond komt naar voren dat de film van Wilders het electoraat flink verdeeld houdt. Hoewel een grote meerderheid vindt dat de parlementariër het recht heeft een Koranfilm te maken, stelt de helft van die groep dat hij er niet mee naar buiten moet komen. Van de mensen die vinden dat Wilders de film niet moet uitzenden, is bijna de helft links en minder dan een derde rechts.