BAM zoekt kopers baggertak
Bouwbedrijf BAM NBM wil zijn baggerdochter Ballast Ham Dredging nu al voor een deel verkopen. De bouwer uit Bunnik zoekt voor de verkoop „een strategische of financiële partner.”
Volgens Van Vonno heeft zich al een kandidaat gemeld, maar hij wil de naam niet onthullen. De verkoop is een streep door de rekening van HBG-topman Reigersman. De topman heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om te voorkomen dat zijn baggerdivisie HAM in handen van concurrenten viel. Om Boskalis buiten de deur te houden, bracht Reigersman de HBG-baggerdivisie daarom onder in een joint venture met Ballast Nedam.
Bouwconcern HBG kwam via een overname door het Spaanse Dragados uiteindelijk in handen van BAM NBM. Ballast Nedam dwong vorige maand HBG haar baggerbelang in de joint venture van 33 procent over te nemen voor 210 miljoen euro.
Deze transactie hangt BAM NBM, als alles goed gaat de toekomstige eigenaar van HBG, als een molensteen om de nek. „We moeten voor het hele baggerbedrijf zo langzamerhand heel veel geld lenen”, aldus Van Vonno. „Zo veel dat we tegen de grenzen aanlopen.”
BAM NBM verwachtte aanvankelijk alles net te kunnen betalen, maar sinds de aankondiging van de overname vier maanden geleden is de koers van BAM met 30 procent gedaald. Daardoor is een aandelenemissie voorlopig onmogelijk.
Een verkoop valt niet eerder dan over enkele maanden te verwachten, stelt Van Vonno. BAM moet eerst wachten of de mededingingsautoriteit NMa de overname van branchegenoot HBG goedkeurt. Voor die overname heeft BAM 350 miljoen euro nieuw kapitaal nodig.
„Formeel kunnen we niets, want de overname van HBG is nog niet afgerond.” Van Vonno voegt eraan toe dat ook de overname van het 33-procentsbelang van Ballast Nedam in de baggersamenwerking met HBG tijd kost. De afwikkeling van die transactie moet eind december klaar zijn.
De BAM-topman ontkent dat BAM NBM zijn handen geheel uit bagger wil stappen. „We blijven Ballast Ham Dredging een mooi bedrijf vinden.” Daarmee weerspreekt Van Vonno geruchten dat hij onder druk van vooral huisbankier ING de baggeractiviteiten in de etalage moet zetten. ING zou daarmee zijn financiële belang (925 miljoen euro) veilig willen stellen.