PGGM wijzigt beleggingsstrategie
AMSTERDAM (ANP) - PGGM, de pensioenuitvoerder voor mensen in de zorg, heeft een strategische aanpassing gemaakt in de manier waarop hij een deel van zijn geld belegt. De wijziging betreft 10 miljard euro aan pensioengeld. Ongeveer vijftien externe vermogensbeheerders zijn aan de kant gezet.
Dat bevestigde een woordvoerder van PGGM woensdag naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad.PGGM heeft de laatste maanden 10 miljard euro teruggetrokken uit de zogenoemde traditionele actieve portefeuilles. De beheerders van dit soort portefeuilles van aandelen en obligaties proberen een rendement te behalen dat hoger ligt dan dat van een marktindex, zoals bijvoorbeeld de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam.
Vorig jaar bleven de resultaten van deze beleggers echter achter bij de marktindex. Per saldo leidde dit voor PGGM tot een negatief beleggingsresultaat van 500 miljoen euro. Volgens PGGM bleven de resultaten van deze ”actieve beleggers”, zoals ze ook worden genoemd, achter bij de verwachtingen.
PGGM zegt niets over de identiteit van de externe vermogensbeheerders met wie is gebroken. Ze beheerden ongeveer 5 van de 10 miljard euro. De andere helft werd beheerd door beleggers van PGGM zelf. Deze afdeling is inmiddels opgeheven. Enkele personeelsleden zijn opgestapt, anderen hebben inmiddels een andere functie gekregen.
De vrijgekomen miljarden zijn door PGGM gestoken in zogenoemde passieve portefeuilles. Dat zijn portefeuilles die juist wel zijn gebaseerd op een marktindex zoals de AEX. Een groot deel van het geld is toevertrouwd aan Barclays Global Investors, een van de grootste indexbeleggers ter wereld.
In totaal beheert PGGM bijna 90 miljard euro namens zijn deelnemers. Dat de wijziging van de strategie niet eerder openbaar is gemaakt door de pensioenuitvoerder, is volgens een zegsvrouw normaal. „Wij waren nog bezig met de afronding van deze strategische verandering. We wilden het in elk geval zeggen bij de presentatie van het jaarverslag.” PGGM publiceert dat verslag in april.
Het pensioenfonds ABP voor ambtenaren en leraren, dat per eind vorig jaar een belegd vermogen had van ruim 216 miljard euro, belegt zijn volledige aandelenportefeuille in de zogenoemde traditionele actieve portefeuilles, aldus een woordvoerder. Het gaat om een bedrag van 73 miljard euro, dat voor een derde extern wordt belegd door meer dan veertig managers. Twee derde wordt intern belegd door ongeveer vijftig mensen.
De externe vermogensbeheerders bleven vorig jaar achter bij het index-gemiddelde, terwijl de beleggers van ABP zelf deze in 2007 wel konden verslaan. Gemeten over een periode van drie tot vijf jaar presteerde de aandelenportefeuille van ABP in zijn geheel beter dan de index. ABP ziet dan ook geen reden om zijn beleggingsbeleid te veranderen. „Je zult begrijpen dat er verschillen zitten tussen de resultaten van de afzonderlijke managers. Natuurlijk hebben wij regelmatig gesprekken met onze externe managers over de behaalde resultaten. Als zij niet voldoen aan onze verwachtingen nemen wij afscheid”, aldus de zegsman.