Duitsland breidt onderzoek fiscale fraude uit
MUNCHEN (ANP/AFP) - Het onderzoek naar grootscheepse belastingontduiking via geheime banktransacties in Liechtenstein is uitgebreid naar een tweede bank. Het gaat om een in het vorstendom gevestigd dochterbedrijf van de Zwitserse bank Vontobel. Dat werd dinsdag gemeld in de Duitse media.
Vontobel heeft ontkend dat zijn klanten worden onderzocht in verband met de zaak, of dat klantgegevens illegaal in andere handen zijn gevallen.De ontkenning volgt op een bericht in de Süddeutsche Zeitung, waarin werd gesteld dat de dochter van Vontobel betrokken is bij belastingontduiking. Het onderzoek door aanklagers van de Duitse stad Bochum richtte zich in eerste instantie alleen op de Liechtensteinse bank LGT Group.
De onderzoekers hebben inmiddels huiszoekingen gedaan in woningen en kantoren van 150 personen over heel Duitsland in verband met de zaak. Daarbij hebben er 91 schuld bekend en is 27,8 miljoen euro aan ontdoken belastinggeld terugbetaald. Ook hebben 72 personen zichzelf aangegeven bij de autoriteiten. De onderzoekers hebben tot dusver meer dan 200 miljoen euro aan tegoeden op Liechtensteinse bankrekeningen doorgelicht.
Begin deze maand kwam aan het licht dat honderden rijke Duitsers via bankrekeningen in Liechtenstein de belastingen hebben ontdoken. Het zou daarbij gaan om een bedrag van in totaal 4 miljard euro. De affaire kostte Klaus Zumwinkel, topman van Deutsche Post, de kop. Hij trad af als bestuursvoorzitter bij het postbedrijf, nadat hij eerder deze maand was opgepakt en ondervraagd.
Het onderzoek breidt zich inmiddels uit naar steeds meer landen. Volgens het hoofd van de Zweedse belastingdienst wordt nu ook onderzoek gedaan naar belastingontduiking in Liechtenstein door Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Duitsland zei maandag informatie over de zaak gratis te willen delen met andere landen.
Nederland heeft volgens minister Bos van Financiën contact gelegd met Berlijn om te zien of er ook Nederlanders bij de affaire zijn betrokken. Zij moeten zichzelf melden bij de Belastingdienst. Ook Ierland gaat aan de Duitse autoriteiten vragen of er landgenoten zijn opgedoken in het onderzoek. Finland en Noorwegen lieten maandag al weten interesse te hebben in informatie over belastingontduiking in Liechtenstein.
De Duitse autoriteiten kwamen de zaak op het spoor via een cd-rom die van een voormalige werknemer van LGT werd gekocht voor meer dan 4 miljoen euro. Die informatie werd door hem gestolen toen hij in 2002 uit Liechtenstein vertrok. Op de lijst staan 1600 cliënten, onder wie 600 inwoners van Duitsland.
Britse media meldden maandag dat de Britse autoriteiten 100.000 pond sterling (133.000 euro) hebben betaald voor een lijst met ongeveer honderd rijke Britten die de belastingen zouden hebben ontdoken via Liechtenstein. Groot-Brittannië zou in 2006 al de gelegenheid hebben gehad de informatie in handen te krijgen, maar zag daar toen van af. Daarop verkocht de informant de lijst aan Duitsland.