Economie

Oud-bestuurder VW de cel in

BRAUNSCHWEIG (ANP/DPA) - Klaus Volkert, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van het Duitse autoconcern Volkswagen, is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden wegens het aanzetten tot omkoping en corruptie.

22 February 2008 22:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:34

Dat heeft de rechtbank van Braunschweig vrijdag bepaald.De voormalige personeelsmanager van VW, Klaus-Joachim Gebauer, kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van een jaar. De twee mannen zijn sleutelfiguren in het omkoopschandaal bij VW. Daarbij werden tussen 1995 en 2005 leden van de ondernemingsraad en vakbondsvertegenwoordigers in de raad van toezicht van VW omgekocht. Zij kregen in ruil voor hun steun aan saneringen snoepreisjes aangeboden of bezoekjes aan prostituees op kosten van de grootste autofabrikant van Europa.

De rechtbank oordeelde dat de 65-jarige Volkert bijna 2 miljoen euro aan illegale bonussen heeft ontvangen van de vroegere VW-personeelsdirecteur Peter Hartz. Volkert was tevens vicevoorzitter van de raad van toezicht van VW. De 63-jarige Gebauer organiseerde de bordeelbezoeken, snoepreisjes en geschenken. De kosten hiervan bedragen 1,3 miljoen euro. Het schandaal kwam in juni 2005 aan het licht.

Hartz kreeg in januari vorig jaar een boete opgelegd van meer dan een half miljoen euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar wegens omkoping en corruptie. Hij gaf zijn schuld toe en ontliep daardoor gevangenisstraf.

De openbaar aanklager had voor Volkert een celstraf geëist van drie jaar en negen maanden. Voor Gebauer werd een jaar en acht maanden cel geëist. De verdediging van Volkert en Gebauer wilde vrijspraak op alle punten en gaat tegen het vonnis in beroep.

De machtige president-commissaris van VW, Ferdinand Piëch, liet in januari van dit jaar aan de rechtbank nog weten niet op de hoogte te zijn geweest van de omkooppraktijken in de jaren dat hij leiding gaf aan het concern uit Wolfsburg. Piëch was tussen 1993 en 2002 bestuursvoorzitter van VW.

De omkoopaffaire bij VW is het zoveelste schandaal in de Duitse zakenwereld. Vorige week werd bekend dat Deutsche Post-topman Klaus Zumwinkel voor miljoenen euro’s belastingen heeft ontdoken via geheime banktransacties in Liechtenstein. Zumwinkel is inmiddels afgetreden. In die zaak worden nog honderden andere zakenmensen verdacht van belastingontduiking.

Ook Siemens is in de ban van een omvangrijk fraudeschandaal, waarbij honderden miljoenen euro’s werden gebruikt voor omkoping. Ook loopt er een onderzoek naar illegale prijsafspraken bij het industriële concern.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer