Nieuwe stap in zaak cgk Zeewolde
ARNHEM - In het inmiddels zeven jaar durende geschil tussen ds. H. R. H. A. de Boer, voormalig predikant van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Zeewolde, enerzijds en de Zeewoldse cgk en de christelijke gereformeerde classis Amersfoort anderzijds is vrijdag een nieuwe stap gezet.
Voor het gerechtshof in Arnhem hielden de advocaat van ds. De Boer, P. J. den Boef (Woudenberg), en de advocaat van de cgk te Zeewolde en de classis Amersfoort, P. T. Pel (Hattem), vrijdagmorgen een pleidooi namens beide appellanten. Wanneer het hof uitspraak zal doen, is nog niet bekend.Het conflict tussen ds. De Boer en de kerkenraad van de cgk in Zeewolde speelt sinds februari 2001. Op 2 juli 2003 besloot de classis Amersfoort ds. De Boer te ontzetten uit het ambt van dienaar des Woords in de CGK.
Op 2 februari 2005 sprak de plaatsvervangend kantonrechter van Lelystad, J. M. van Slooten, uit dat de verhouding tussen De Boer -die overigens al voor zijn „ontslag” een andere betrekking had gevonden- en de Zeewoldse gemeente gekwalificeerd diende te worden als een arbeidsovereenkomst als bedoeld in art. 7:610 van het Burgerlijk Wetboek. De rechter oordeelde verder dat zijn „ontslag” (zijn afzetting) „om een valse reden” was gegeven „en daarmee kennelijk onredelijk” was.
De kantonrechter veroordeelde de cgk te Zeewolde op grond hiervan tot het betalen van 10.588 euro (bruto) „ter zake van onregelmatig ontslag” en 30.000 euro (bruto) „ter zake van kennelijk onredelijk ontslag” aan haar oud-predikant. Ook moest de gemeente de kosten van het geding betalen.
In een persbericht dat de advocaat van ds. De Boer, Den Boef, op 16 februari 2005 naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak uitgaf, stelde deze dat het oordeel van de kantonrechter „dat de reden van de afzetting vals is, De Boer recht geeft op eerherstel. Met het oordeel staat vast dat de kerk niet heeft gehandeld in overeenstemming met Schrift en belijdenis. De Boer is groot onrecht aangedaan en verwacht dan ook van de cgk Zeewolde dat daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan begrippen als schuld, belijdenis en eerherstel. Met de cgk Zeewolde zal hierover het gesprek worden aangegaan.”
Beide partijen, de cgk te Zeewolde en de classis enerzijds, en De Boer anderzijds, tekenden tegen de uitspraak van de kantonrechter van Lelystad appel aan. Vrijdagmorgen had voor het gerechtshof in Arnhem een -openbare- vervolgstap in het proces plaats.
Binnen de juridische wereld, en vooral die van het kerkrecht, wordt de zaak met veel belangstelling gevolgd. Niet eerder sprak een rechter namelijk uit dat de relatie tussen een predikant en een gereformeerd kerkverband als een arbeidsovereenkomst moet worden beschouwd. Advocaat Den Boef gaf in 2005 aan dat de rechter hier een wissel had omgezet.
De cgk te Zeewolde heeft sinds juli weer een eigen predikant, in de persoon van ds. J. W. Wüllschleger.