Moeder C1000 schrapt 133 banen
AMERSFOORT - Schuitema, het moederbedrijf van de supermarktformule C1000, schrapt 133 arbeidsplaatsen. De banenreductie is volgens de concernleiding nodig om Schuitema slagvaardiger te maken.
In het woensdagmorgen uitgegeven persbericht doet Schuitematopman Bert Roetert uit de doeken dat zijn bedrijf zich wil omvormen van groothandel naar retailer. Er zullen in eerste instantie banen sneuvelen op het hoofdkantoor en bij distributiecentra.Op dit moment is Schuitema met Ahold in onderhandeling over de overdracht van 50 tot 75 filialen van C1000 van de grootgrutter uit Zaandam. Dit is een gevolg van de voorgenomen verkoop van het meerderheidsbelang (73 procent) van Ahold in Schuitema aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.
Schuitema wil de logistiek en de adviesdiensten voor de resterende winkeliers centraliseren. Het concern zal het Schuitema Winkel Bedrijf in de loop van dit jaar ontmantelen. Dat betekent dat alle C1000-winkels op termijn verzelfstandigd worden. Schuitema kiest hiermee voor de structuur van een vrijwillig filiaalbedrijf, met alleen maar zelfstandige supermarktondernemers.
„De vandaag aangekondigde maatregelen zijn ingrijpend, maar naar onze mening noodzakelijk”, aldus Roetert. De centrale ondernemingsraad en de vakorganisaties zijn door de directie van Schuitema ingelicht.
RMU-onderhandelaar Chris Baggerman is van mening dat voor het personeel van Schuitema een „onzekere periode” aanbreekt. „Maar ik heb goede hoop dat het eerder afgesloten sociaal plan 2007-2009 plus een aantal aanvullingen daarop een stuk zekerheid bieden voor het opvangen van de sociale gevolgen.”
Als de overeenkomst tussen Ahold en CVC doorgaat, zullen meer dan 5500 winkelmedewerkers van C1000 arbeidsrechtelijk richting Ahold verhuizen. De afspraken die Schuitema met dit personeel maakt, verhuizen mee, zo schrijft de wet voor.
De organisatie Schuitema telt op dit moment 9500 werknemers, zo’n 450 winkelvestigingen (waarvan een flink deel al zelfstandig is) en een detailhandelsomzet van ruim 4 miljard euro. De winstgevendheid van het bedrijf stond de laatste tijd onder druk; Schuitema kon de groei van de markt niet bijbenen. Reden voor topman Roetert een begin te maken met de reorganisatie van het bedrijf, dat onder zijn voorganger Jan Brouwer een periode van onstuimige groei doormaakte.