Prepensioen lonkt fors minder
DEN HAAG - Het aantal 45-plussers dat denkt eerder te kunnen stoppen met werken dan de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar is in twee jaar tijd met een derde afgenomen.
Dat blijkt uit het onderzoek ”Werkt grijs door?” dat minister Donner van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Oriënteerde in 2005 nog 45 procent van 45-plussers zich op een vervroegd pensioen, vorig jaar was dit nog slechts het geval bij drie op de tien.
Volgens Donner is er sprake van een positieve ontwikkeling in de manier waarop werkgevers en werknemers aankijken tegen langer doorwerken, maar is een verdere cultuuromslag nog wel nodig om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.
Zo wees Donner gisteren tijdens een Kamerdebat over het ouderenbeleid op het gevaar van allerlei ”ontziemaatregelen”. Volgens hem zorgen speciale regelingen, zoals extra verlof en hogere ontslagvergoedingen, ervoor dat ouderen door werkgevers als te duur worden ervaren.
De regiegroep GrijsWerkt, die gisteren een laatste advies aan het kabinet presenteerde, roept ook op om speciale ontzieregelingen voor ouderen te verbieden. Maar de CDA-bewindsman wil eerst werkgevers en vakbonden de kans geven om hierover afspraken te maken in cao’s.
GrijsWerkt, dat drie jaar geleden werd ingesteld om een omslag in het denken over de vergrijzing te bewerkstelligen, bepleitte gisteren tevens een verhoging van de AOW-leeftijd en een wettelijk recht op langer doorwerken.
Maar het kabinet wil hier niet aan. Eerder dit jaar zei premier Balkenende nog dat het kabinet de doelstelling om meer mensen betaald werk te laten verrichten denkt te kunnen halen zonder de AOW-leeftijd te verhogen.
Ook moeten volgens de regiegroep, die onder leiding staat van Ed Nijpels, de mogelijkheden worden beperkt om de levensloopregeling te gebruiken om eerder te stoppen met werken.
Op dat laatste wilde Donner gisteren niet ingaan. „Dan hebben we de discussie van het Museumplein terug”, zei hij, wijzend op de protesten van vakbonden tegen het inperken van VUT en vroegpensioen door het vorige kabinet.
Volgens GrijsWerkt is de manier waarop de overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties de vergrijzing het hoofd willen bieden, te vrijblijvend.
Het kabinet wil de arbeidsparticipatie verhogen van 73 procent nu naar 80 procent in 2016. „Daarvoor is een hele batterij maatregelen nodig”, aldus Nijpels.
Donner kondigde gisteren wel aan dat het kabinet nog voor de zomer met voorstellen komt over de toekomst van de levensloopregeling, de houdbaarheid van de AOW en langer doorwerken.
Verder nam staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken gisteren met een nieuw actieteam ”Talent 45+” het stokje over van GrijsWerkt. Het nieuwe actieteam moet de zwakke positie van werkloze 45-plussers op de arbeidsmarkt verder aanpakken.