Economie

Balkenende bij ondernemers: Er is lef nodig

DEN HAAG (ANP) – Nederland is doorgeschoten in procedures voor het nemen van besluiten. Daardoor duurt het te lang voor veranderingen tot stand komen. „We moeten onze besluitvorming redden uit de greep van de verstarring". Premier Balkenende heeft dat donderdag gezegd tijdens het jaarcongres van VNO-NCW.

7 February 2008 22:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:31

Balkenende wil dat Nederland in 2020 bij de meest dynamische en concurrerende landen ter wereld hoort. Dat lukt alleen als het beschikt over het vermogen tot verandering. „Er is lef nodig", aldus de premier.Hij pleitte vooral voor meer tempo bij infrastructurele projecten, zoals de aanleg van nieuwe wegen. „We hebben de neiging eindeloos varianten te blijven bedenken en bezig te blijven met onderzoeken, studies en onderlinge schermutselingen".

Zij woorden waren koren op de molen van VNO-voorzitter Wientjes, die op het congres de trage besluitvorming van overheden en de ruime inspraak in Nederland hekelde. Nederland heeft een kleinere, slagvaardigere overheid nodig, aldus de werkgeversvoorman. „Het kabinet moet de moed hebben het moeras van regels en vergunningen echt aan te pakken".

Nederland kan volgens Wientjes in 2020 tot de top behoren, maar dan moeten ondernemers wel de ruimte krijgen. Door zijn ligging kan Nederland hoofdkantoren van internationale ondernemingen aantrekken. „Die brengen welvaart, en die brengen ook topmanagers. Die verdienen nu eenmaal topinkomens. Dat moet je accepteren".

Volgens Balkenende is ook een „groene mentaliteit" essentieel. Wat hem betreft is Nederland in 2020 „het eerste afvalloze land ter wereld", een land waar niets meer verspild wordt. Volgens de premier is dat zeker haalbaar. „Nederland loopt voorop in hergebruik. Aan 80 procent van ons afval geven we een nuttige bestemming".

„Niet alleen kijken naar de winst op korte termijn, ook kijken naar de langere termijn en naar de sociale gevolgen van activiteiten. Nationaal en internationaal". Balkenende prees in dit verband de betrokkenheid van bedrijven als TNT en DSM bij het World Food Programme van de Verenigde Naties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer