„Dringend meer troepen nodig in zuiden van Afghanistan”
RIJSWIJK/KANDAHAR - Over ongeveer 400 dagen moet Afghanistan naar de stembus om een president te kiezen. Maar als de huidige veiligheidssituatie in het door opstandelingen gedomineerde zuiden van het land niet „dramatisch verbetert” is het onmogelijk om er in 2009 presidentsverkiezingen te houden.
„Dat wordt heel problematisch”, zegt Jorrit Kamminga van de Senlis Council. De Afghanistandenktank stelt daarom in een woensdag in Londen gepresenteerd rapport voor om de hulp van de Verenigde Naties in te roepen.Verkiezingsexperts en bewapende blauwhelmen moeten rond de verkiezingen alsnog zorgen voor een veiligheidssituatie waarin stemmen mogelijk is.
Volgens Senlis laat de „politieke impasse” waarin de NAVO verkeert zien dat de verdragsorganisatie zelf niet in staat is voor die veiligheid te zorgen. Behalve de Verenigde Staten, die in januari 3200 extra militairen toezegden, wil geen enkel ander land nieuwe troepen sturen naar het gewelddadige zuiden van het land.
De VN is de aangewezen organisatie omdat die in 2001 de Verenigde Staten fiat gaf voor de aanval op Afghanistan. Gezien de langzame besluitvorming bij de VN, moet de volkerenorganisatie nu al beginnen met de voorbereiding voor het sturen van blauwhelmen naar de regio, stelt de organisatie.
Hoeveel blauwhelmen nodig zijn, is aan de experts, aldus Kamminga in een toelichting. „Maar 3000 man lijkt mij helemaal geen gekke gedachte.”
Op basis van de grondwet eindigt de huidige regeertermijn van president Hamid Karzai uiterlijk op 22 mei 2009. Verkiezingen moeten een tot twee maanden eerder gehouden worden.
De Australische regering drong er woensdag bij Europese staten op aan meer militairen naar Afghanistan te sturen. De Australische minister van Defensie, Joel Fitzgibbon, negeerde oproepen tot terughoudendheid in de controverses over bijdragen aan de strijd in Afghanistan. De beste manier om een einde te maken aan oproepen tot meer troepen in Afghanistan is daadwerkelijk meer troepen te sturen, aldus de minister.
Canada heeft gedreigd 2500 troepen uit het zuiden van Afghanistan terug te trekken indien andere NAVO-landen hun bijdrages niet verhogen. De Canadese premier Stephen Harper benadrukte dinsdag in een telefoongesprek met de Franse president Sarkozy nog eens dat dit geen loos dreigement is.
Australië is een van de landen die geen lid zijn van de NAVO maar die wel een belangrijke partij zijn in de internationale strijdkrachten die de Afghaanse regering steunen en die worden aangevoerd door de NAVO.
Ook de Wereldbank en het ontwikkelingsinstituut van de Britse regering lieten zich dinsdag uit over de toekomst van Afghanistan. De organisaties laten in een dinsdag in Tokio gepresenteerd rapport weten dat de internationale gemeenschap de komende tien jaar voor ten minste 1,35 miljard euro moet investeren in irrigatiewerken, wegenaanleg en andere ontwikkelingsprojecten in Afghanistan, om te voorkomen dat Afghaanse boeren doorgaan met de verbouw van papavers voor de opiumwinning.
William Byrd van de Wereldbank zei in een toelichting dat arme Afghaanse boeren alleen van de relatief zeer lucratieve papaverteelt zijn af te brengen als alternatieven worden geboden. Byrd legde de verklaring af op een bijeenkomst van de 24 lidstaten tellende Joint Coordinating and Monitoring Board (JCMB), die toezicht uitoefent op het Afghanistan Compact, een overeenkomst die in januari 2006 op een conferentie in Londen werd aanvaard.