Werkgever in MKB karig met loon
DELFT (ANP) – De salarissen in het midden– en kleinbedrijf liggen in de industrie, het transport en de logistiek onder het landelijk gemiddelde. Vooral in de midden– en hogere functies blijft de betaling achter. Dit blijkt uit onderzoek van Ondernemen!, het blad van koepelorganisatie MKB–Nederland, en het Haagse onderzoeksbureau Eprom.
De verschillen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Zo verdient een administrateur in het midden– en kleinbedrijf 14 procent minder dan gemiddeld. Dat scheelt 7000 euro per jaar. Bij een systeembeheerder is het verschil 11,25 procent, of 4500 euro per jaar. In de meeste gevallen blijft het verschil nog net binnen de marge van 10 procent onder (of boven) het gemiddelde die Eprom als marktconform beschouwt.In lagere functies zijn de verschillen kleiner. Een magazijnbediende krijgt 2 procent minder en een servicemonteur 6,5 procent.
Er zijn ook uitzonderingen: een telefonist/receptionist kan als het om salaris gaat beter bij een klein bedrijf werken. Daar ligt het loon 2 procent hoger. Ook een boekhouder verdient bij een klein bedrijf meer (+3,5 procent, oftewel 1300 euro per jaar).
De verschillen zijn wel verklaarbaar. „Meestal is er een verschil in verantwoordelijkheid", aldus Loes de Cock van Eprom. Zo heeft een hoofd transport in een kleiner bedrijf meestal minder mensen onder zich dan in een grote onderneming.
Volgens de ondervraagde werkgevers in het mkb zijn hun medewerkers wel tevreden met hun loon. „Er speelt meer mee zoals groei, toekomstperspectief, bevrediging in het werk en scholing. In het mkb zijn functies ook vaak minder specialistisch . Veel mensen vinden dat aantrekkelijk", aldus De Cock.
Dit eerste beloningsonderzoek in het midden– en kleinbedrijf is gehouden onder 180 werkgevers. In het najaar volgt een tweede onderzoek, waarbij meer sectoren zijn betrokken.