Kabinet pakt Antilliaanse criminelen hard aan
DEN HAAG - Nederland wil criminele Antilliaanse jongeren tot ongewenste personen verklaren. De consequentie daarvan is dat ze ons land moeten verlaten, zo is vrijdag door het kabinet besloten.
Dit staat in een nieuwe wet die onderdeel uitmaakt van een pakket maatregelen waarmee het kabinet de overlast van Antilliaanse jongeren wil aanpakken. Behalve een harde aanpak van jongeren die overlast veroorzaken, gaat de overheid ook diverse programma’s opzetten om de probleemjongeren aan een baan of een studie te helpen.De vorige minister van Integratie, Verdonk, had een terugzendregeling gemaakt voor de jongeren. De oud-bewindsvrouw wilde Antilliaanse en Arubaanse jongeren al om zeer kleine vergrijpen terugsturen. Daarop kwam niet alleen kritiek van de diverse politieke partijen, maar ook vanuit de Raad van State. Het huidige kabinet heeft besloten de wet van Verdonk in te trekken. In plaats daarvan komt een Rijkswet personenverkeer, zo kondigde minister Hirsch Ballin van Justitie gisteren aan.
Kern van de nieuwe rijkswet is dat niet alleen Nederland Antillianen tot ongewenste personen kan verklaren. Dat kan als de openbare orde of veiligheid in het geding is. Volgens minister Hirsch Ballin geldt de wet ook andersom, namelijk voor Nederlanders die op de Antillen verblijven. De Antilliaanse autoriteiten mogen hen ook tot ongewenst personen verklaren als ze gepakt zijn voor criminaliteit of criminele gelden willen witwassen.
De nieuwe wet, waaraan Hirsch Ballin nu werkt, is „onaanvaardbaar” voor het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), dat stelt dat een land onderdanen niet kan weren. Volgens de minister is die mogelijkheid er wel. Nederland kan ook nu inwoners van de Europese Unie tot ongewenst persoon verklaren. Een vergelijkbare constructie wil de bewindsman ook voor Antilliaanse Nederlanders en voor Nederlandse Antillianen opzetten.
Er worden tal van projecten opgezet om schooluitval, werkloosheid en criminaliteit van jonge Antillianen te voorkomen. Minister Vogelaar voor Integratie wil dat er meer samenhang tussen de afzonderlijke projecten komt. De 21 gemeenten die overlast hebben van Antillianen, hebben samen 126 projecten losse projecten opgezet. De nadruk moet komen te liggen op woonbegeleiding, leren en werken, verbetering van gezinssituaties en opvang van ex-gedetineerden.
Minister Hirsch Ballin laat uitzoeken waarom Antilliaanse criminelen op dit moment onvoldoende gemotiveerd zijn om mee te werken aan resocialisatieprogramma’s. Op basis van de uitkomsten komt hij met een gerichte aanpak om deelname te bevorderen.