Democratie is niet voor bange mensen
DEN HAAG - De VVD-fractievoorzitter in de Senaat, Rosenthal, vindt het „overdreven” dat burgemeesters en politiekorpsen waarschuwingsbrieven van de regering krijgen. „Dat wekt de indruk dat we bang zijn.”
Nederland moet zich volgens het kabinet voorbereiden op het ergst denkbare. Wilders’ film over de islam zou wel eens voor een dagenlange onrust kunnen zorgen. Waakzaamheid is dus geboden.Het kabinet stuurt daarom waarschuwingsbrieven naar burgemeesters en politie- en brandweerkorpsen. Niet alleen Amsterdam en Rotterdam, ook gemeenten als Echt-Susteren en Loppersum krijgen de brieven met veiligheidsinstructies. Prof. dr. U. Rosenthal, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, hoogleraar bestuurskunde en voorzitter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, vindt dat „overdreven.”
Wat is uw bezwaar tegen de maatregelen van het kabinet?
„Ik begrijp dat de Nederlandse regering alert is op wat er zou kunnen gebeuren als Wilders die film met kritiek op de islam zou vertonen. Maar het is overdreven om brieven te sturen naar alle gemeenten in Nederland, die natuurlijk binnen de kortste keren breed worden uitgemeten in de media. Er zijn een heleboel gemeenten die niets zullen merken van onrust.
Dit beleid kan de indruk wekken dat we bang zijn. Ik zeg niets over de inhoud van die eventuele film van Wilders; hij heeft het volste recht om zo’n film te maken. Een cartoon, een boek of een film met kritiek op een religie hoort bij het recht op vrije meningsuiting. Een weerbare democratische rechtsstaat moet dat recht koesteren. Democratie is nu eenmaal niet voor bange mensen.”
Hoe zou het kabinet dan moeten handelen?
„Ik had een selectiever beleid verwacht. Ik denk dat de informatie beter volgens het principe ”need to know” verspreid zou kunnen worden; alleen de noodzakelijke informatie. Bovendien zou het meer via de inlichtingendiensten kunnen lopen. Ik kan u verzekeren dat in ons land, ondanks de openheid, veel informatie en veiligheidsmaatregelen strikt geheim kunnen blijven.”
Wat vindt u van de grote aandacht in de media?
„De media doen gewoon uitstekend hun werk, ze hebben de plicht om goed uit te zoeken hoe het nu zit met alle maatregelen. Het valt me wel op dat vooral lieden uit het buitenland forse uitspraken doen. Ik las dat de grootmoefti van Syrië en een ex-ambassadeur van Maleisië in ons land aan Wilders een ernstige waarschuwing uitdeelden. Laten zij zich met zaken in hun eigen land bezighouden. Ik hoor de grootmoefti graag over de dictatuur en onderdrukking in Syrië. In Maleisië zit de oppositieleider achter slot en grendel op verdenking van homoseksualiteit. Ik zou zeggen: doe daar wat aan.”