CDA blijft bij afschaffen les in allochtone talen
Alle protesten ten spijt blijft de CDA-Tweede-Kamerfractie voorstander van het afschaffen van les in allochtone talen op scholen. De onderwijsvakbonden en besturenorganisaties van scholen zijn donderdag een actie begonnen om les in allochtone talen op school te handhaven.
Ze denken dat buitenlandse leerlingen minder goed Nederlands zullen leren als ze niet langer onderwijs krijgen in de taal uit hun land van herkomst. Maar Tweede-Kamerlid De Vries (CDA) gelooft dat niet. De onderwijswoordvoerder van de grootste regeringspartij blijft achter het kabinet staan, zo bleek donderdag tijdens een door Forum georganiseerd debat in Den Haag.
Het kabinet wil stoppen met OALT, het onderwijs in allochtone levende talen. Daarmee wordt in 2004 29 miljoen bespaard, in 2006 loopt dat bedrag op tot 70 miljoen. De bonden en besturenorganisaties stellen dat het geld al sinds 1998 wordt gebruikt voor taalondersteuning, om leerlingen zo snel mogelijk Nederlands te leren.
Ze roepen de Tweede Kamer op zich tegen het kabinetsplan te verzetten. Maar volgens de Kamerleden Hamer (PvdA) en Azough van GroenLinks gaan de regeringspartijen het debat uit de weg. De Vries ontkende dat. Het CDA wil best debatteren, maar de bezuiniging gaat hoe dan ook door, stelde hij.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft de Kamer geschreven speciale maatregelen te willen treffen om zoveel mogelijk OALT-leraren aan het werk te houden. Zij denkt daarbij ondermeer aan omscholing tot gewoon docent. Maar de OALT-docenten willen dat niet, zo stelde een van hen tijdens het debat. In januari 2003 ontvangt de Kamer een plan hoe de minister deze vorm van onderwijs denkt af te schaffen. Tot 1 augustus 2004 wil Van der Hoeven onderzoeken wat de gevolgen van het besluit van het kabinet zijn.