Economie

Kippenren naar Duits voorbeeld

DEN HAAG - Ondanks de bezwaren van een groot deel van de Tweede Kamer blijft minister Verburg (Landbouw) vasthouden aan een kippenren naar Duits voorbeeld. Ze vindt het een goed alternatief voor de verrijkte kooi, de opvolger van de legbatterij.

Redactie economie
29 January 2008 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:30

Volgens de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVVE) zit van de 27 miljoen leghennen in Nederland 55 procent in een kooi, scharrelt 30 procent rond en maakt 15 procent gebruik van de vrije uitloop.LEGBATTERIJ - Een legbatterij bestaat uit kooien waar drie tot vijf kippen in zitten. In zo’n kooi beschikken de individuele dieren over een oppervlakte van 550 vierkante centimeter. De vloer van de kooi bestaat uit licht hellend draadgaas. De gelegde eieren rollen over het gaas naar een verzamelband. Legbatterijen zijn omstreden, er zijn mensen die het houden van kippen in legbatterijen wreed vinden en het beschouwen als een vorm van dierenmishandeling. De meeste supermarkten verkopen dan ook geen consumptie-eieren die afkomstig zijn van de legbatterij. De meeste eieren uit de legbatterijen zijn bedoeld voor de levensmiddelenindustrie of voor de export. Vanaf 2012 zijn legbatterijen in de Europese Unie verboden. Het systeem van legbatterijen wordt dan vervangen door het zogenaamde verrijkte kooisysteem.

VERRIJKTE KOOI - In feite is de verrijkte kooi een verbeterde legbatterij. De kooien zijn iets groter, per kip is er 750 vierkante centimeter beschikbaar. Ook is de kooi enkele centimeters hoger. Boven de glazen vloer is een stok bevestigd die de kippen een makkelijker plaats moet geven. In de verrijkte kooi zit een nestbakje waar overigens maar één kip tegelijk in kan. Volgens de PVVE is de kooi- of legbatterijhuisvesting „de meest hygiënische en milieuvriendelijkste, maar ook de meest economische.”

KLEINGRUPPENHALTUNG - De legkippen leven in kleine groepen van zestig hennen. Ze kunnen vrij rondlopen, hebben zitstokken op verschillende hoogten en kunnen stofbaden nemen. Volgens Tweede Kamerlid Cramer van de ChristenUnie worden „de snavels niet gebrand en is er geen sprake van verenpikken.” Cramer bezocht vorige week een Kleingruppenhaltung in Duitsland. Op zijn website schrijft hij: „Ja, ze zitten nog steeds in een kooi. Maar voor wat betreft de vraag naar eieren is het onmogelijk om alle kippen gewoon op de grond te houden: daar is niet genoeg ruimte voor. En de behoefte aan biologische eieren, scharreleieren zoals wij die noemen, groeit maar.” De groepshuisvesting wordt in Duitsland waarschijnlijk de nieuwe minimumnorm.

SCHARRELSTAL - De leghennen in de stal komen niet buiten. Maximaal negen leghennen hebben een oppervlakte van 1 vierkante meter. Een scharrelstal kan bestaan uit meerdere etages, waar boven elke etage een voedsel- en drinkgoot is aangebracht. Het maximale aantal etages is vier. De vloer van een scharrelstal mag niet voor 100 procent uit een rooster bestaan, de kippen moeten kunnen scharrelen in strooisel.

EIEREN - Alle eieren zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit. Hooguit de kleur verschilt. Maar de tijd van het anonieme ei is voorbij. Alle Europese eieren hebben hun eigen ”kenteken”. Daaraan is bijvoorbeeld direct te zien uit welk land het ei komt. Ook wordt het houderijsysteem aangegeven, zodat de consument weet hoe de kip die het ei heeft gelegd, is gehuisvest. Bij een kooi-ei moet het eerste cijfer een drie zijn. Ook de boerderij waar de kip woont staat in de code.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer