Frauderende handelaar kost Franse bank miljarden
PARIJS (ANP) – De Franse bank Société Générale is het slachtoffer geworden van grootschalige fraude door een van zijn eigen werknemers. De effectenhandelaar joeg er 4,9 miljard euro doorheen met risicovolle beleggingen in termijncontracten op de Europese aandelenmarkten. Dat maakte de bank donderdag bekend. De beurs in Parijs legde daarop de handel in het aandeel stil.
Société Générale maakte bovendien afschrijvingen van ruim 2 miljard euro bekend door de crisis op de kredietmarkt. Het bedrijf heeft daarom zijn winstverwachting voor 2007 moeten verlagen naar tussen de 600 en 800 miljoen euro. In 2006 verdiende de bank 5,2 miljard euro. Om de kas te spekken wil Société Générale voor 5,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven.Bestuursvoorzitter Daniel Bouton noemde de zaak in een eerste reactie „triest en betreurenswaardig". Hij heeft aangeboden af te treden, maar het bestuur van Société Générale heeft dat voorstel verworpen. De handelaar die zijn boekje ver te buiten ging, wordt ontslagen, evenals zijn directe leidinggevenden. De bank kondigde tevens juridische stappen aan tegen de fraudeur. Zijn naam is niet bekendgemaakt.
De handelaar was volgens Bouton goed op de hoogte van de wijze waarop Société Générale toezicht houdt op de handel en wandel van zijn werknemers. Daardoor kon hij voor veel grotere bedragen dan hem was toegestaan posities innemen, en die voor zijn leidinggevenden verborgen houden. De bank heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, aldus de topman.
Volgens Bouton is de fraude pas afgelopen weekeinde ontdekt, en heeft Société Générale direct de Franse centrale bank op de hoogte gebracht. Die heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd. Bouton verzekerde investeerders dat de bank het miljardenverlies te boven kan komen en weer winstgevend kan worden.
De affaire lijkt sterk op die rond de optiehandelaar Nick Leeson, die in de jaren negentig op soortgelijke wijze de Britse bank Barings eigenhandig de nek omdraaide. ING redde Barings van de ondergang door de bank in 1995 te kopen voor het symbolische bedrag van 1 pond, en de miljardenschuld die Leeson had veroorzaakt op zich te nemen.