Binnenland

Beeld voor Aantjes onthuld

BLESKENSGRAAF - In Bleskensgraaf is woensdag een bronzen beeld onthuld van CDA-politicus Aantjes. Het lijkt een rehabilitatie voor de man die vanwege zijn oorlogsverleden de politiek noodgedwongen moest verlaten.

Pieter Jan Dijkman
17 January 2008 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:27
BLESKENSGRAAF – In de voortuin van het ouderlijk huis van Willem Aantjes is een borstbeeld van de politicus geplaatst. De buste werd woensdagmiddag onthuld door oud CDA senator Van Leeuwen (l.). Aantjes werd woensdag 85 jaar. Foto Dirk Hol
BLESKENSGRAAF – In de voortuin van het ouderlijk huis van Willem Aantjes is een borstbeeld van de politicus geplaatst. De buste werd woensdagmiddag onthuld door oud CDA senator Van Leeuwen (l.). Aantjes werd woensdag 85 jaar. Foto Dirk Hol

Zelfs Abraham Kuyper, de grondlegger van de ARP, heeft nog steeds geen beeld in zijn geboortedorp, Maassluis. Maar Willem Aantjes heeft sinds gisteren zijn eigen buste in Bleskensgraaf, zijn geboortedorp dat hij zo liefheeft. Oud-collega en voormalig CDA-senator Van Leeuwen onthulde het beeld in de voortuin van Aantjes’ ouderlijk huis.Aantjes heeft wel eens mindere tijden bij het CDA gekend. Dertig jaar geleden, in november 1978, verliet hij noodgedwongen de politiek na een belastend rapport van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD). Historicus Loe de Jong, directeur van het RIOD, verklaarde in een door twee televisiezenders uitgezonden persconferentie dat de politicus tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen-SS in krijgsdienst was geweest.

Later bleken de beschuldigingen maar ten dele waar. Aantjes was alleen lid geworden van de Germaanse SS, in de hoop vanuit de ”Arbeitseinsatz” teruggestuurd te worden naar Nederland. Hij was in de oorlog in Duitsland tewerkgesteld als postbode.

Toch bleef het oorlogsverleden hem achtervolgen. Aantjes kreeg nooit meer de kans terug te keren in de politiek. En nog steeds is hij voor oudere CDA-leden omstreden.

Voor het CDA-partijbestuur lijken die tijden nu definitief te zijn gekeerd. Zeven jaar geleden al hing toenmalig partijvoorzitter Van Rij het portret van Aantjes op in het partijbureau. In de portrettengalerij van voorzitters ontbrak nog steeds de beeltenis van Aantjes. De regioafdeling in de Alblasserwaard heeft nu het beeld geregeld, CDA-partijvoorzitter Van Heeswijk en oud-senator Van Leeuwen, toch een CDA-coryfee, spraken verzoenende woorden.

„Wij hebben met elkaar en naar elkaar toe fouten gemaakt, maar we zijn nooit fout geweest. Jarenlang heb jij in grote eenzaamheid intens geleden door naast je familie niemand in vertrouwen te nemen”, zei Van Leeuwen. Volgens haar was het „fout” om destijds geen grondig onderzoek te laten doen en de sluier van geheimzinnigheid te laten hangen. „Dan zouden de latere doldrieste, onware aantijgingen zijn voorkomen.”

De CDA-partijtop wil niet spreken van een rehabilitatie. Aantjes heeft altijd zonder reserves deel kunnen nemen aan partijactiviteiten, was de stelling van Van Heeswijk. Dat is inderdaad zo, bevestigt Aantjes. „Maar ik doe wel altijd mee op eigen initiatief”, zei hij eerder eens. Aan eerherstel heeft hij zelf geen behoefte. „Ik ben nu 85, het is nu dertig jaar geleden. Er zijn sindsdien belangrijkere dingen gebeurd in mijn leven. Ik kan het goed relativeren.”

De onthulling van het beeld, gisteren op zijn 85e verjaardag, deed Aantjes wel goed. „Ik zeg niet: Dit hadden jullie niet moeten doen.” Hij sprak van „moed” bij de initiatiefnemers om „de waas van een zekere omstredenheid” te trotseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer