Buitenland

Brits plan voor meer donaties organen

LONDEN - De Britse regering heeft woensdag maatregelen gepresenteerd die het aantal orgaandonaties moeten verhogen. Binnen vijf jaar moet de helft meer organen worden afgestaan, wat neerkomt op 1200 meer transplantaties, zei minister van Volksgezondheid Ann Keen.

Buitenlandredactie
17 January 2008 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Een speciale commissie heeft in een rapport veertien aanbevelingen gedaan. Zo moeten in ziekenhuizen twee keer zo veel medici beschikbaar komen om nabestaanden te vragen de organen van overledenen beschikbaar te stellen. Ook moeten teams 24 uur per dag klaarstaan om organen op te halen en zal een grote publiciteitscampagne het volk nog eens moeten voorlichten. De regering heeft alvast bijna 15 miljoen euro toegezegd om de aanbevelingen uit te voeren.Het rapport verschijnt drie dagen nadat premier Gordon Brown zich in een opinieartikel bezorgd uitliet over de lage orgaandonatiecijfers van het land. „Duizenden levens zouden kunnen worden gered als iedereen automatisch op een donorlijst wordt geplaatst”, aldus Brown. In het artikel pleitte hij voor de invoering van impliciete instemming, wat inhoudt dat iedereen in principe orgaandonateur is tenzij hij expliciet aangeeft dat niet te willen. „Dat zou al een heel verschil maken”, stelde de Britse premier, die zelf een donorcodicil bij zich draagt.

De commissie liet zich op het punt van impliciete instemming niet uit. In Groot-Brittannië zijn 14 op de 1 miljoen inwoners donor, tegen 22 in Frankrijk, 25 in de VS en 35 in Spanje. Als de getallen omhooggaan, denkt het ministerie van Volksgezondheid miljoenen te kunnen besparen. Als er meer nieren getransplanteerd worden, worden de kosten voor dialyse bijvoorbeeld bespaard.

Lagerhuislid Evan Harris van de liberale democraten stemde in met impliciete instemming. Volgens hem zullen bij impliciete instemming de „echte wensen van de overledenen meer worden gerespecteerd, zullen meer levens worden gered en zullen nabestaanden de ervaring van de verkeerde beslissing op het moeilijkste moment van hun leven worden bespaard.”

Gezondheidswerkers laten weten dat in Groot-Brittannië meer dan 7500 mensen op een donororgaan wachten. Ieder jaar groeit dit aantal met 8 procent. „Veel mensen sterven terwijl ze wachten op een orgaan. Dat is in feite onnodig”, aldus gezondheidswerkers.

Browns voorstel heeft tot verontrusting geleid bij ethici en patiëntenbelangengroepen. Zij vrezen voor het „oogsten” van organen tegen de wil van overledene of familie. In hun optiek mag de staat ook niet beslissen wat er met iemand gebeurt als hij of zij is gestorven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer