Rice prijst „grote” vooruitgang in Irak
BAGDAD - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft dinsdag tijdens een kort bezoek aan Irak de „opvallende” politieke vooruitgang in dat land geprezen. Het geeft hoop, maar politici moeten nog meer gaan samenwerken, aldus Rice.
In het weekeinde ging het parlement in Bagdad akkoord met een wet die een groot deel van de voormalige leden van de Ba’athpartij van oud-president Hussein weer een kans geeft in overheidsdienst te treden. Washington heeft hier lang op aangedrongen.Rice sprak onder anderen met premier Nuri al-Maliki. Zij drong bij hem aan op meer maatregelen die de verdeelde samenleving moeten verzoenen.
Drie Amerikaanse militairen zijn vorige week in Irak mogelijk per ongeluk door hun eigen mensen doodgeschoten. Dat hebben legerfunctionarissen dinsdag gezegd - op voorwaarde van anonimiteit omdat het onderzoek naar het incident nog niet is afgerond.
De drie militairen van de 101ste luchtlandingsdivisie waren onderdeel van een eenheid die vorige week in de buurt van Samarra in de provincie Salahuddin een grote voorraad wapentuig en bommen ontdekte. Een verdere zoektocht bracht een tunnelnetwerk aan het licht dat werd bewaakt door tien à vijftien strijders. Een vuurgevecht brak uit, dat pas na drie uur en na hevige bombardementen in het voordeel van de Amerikanen werd beslecht. Tijdens de gevechten bleken twee militairen te zijn gedood en drie gewond te zijn geraakt, mogelijk door Amerikaans vuur. Een van de gewonden overleed later.
Volgens de Iraakse minister van Defensie is Irak nog zeker tien jaar afhankelijk van Amerikaanse militaire aanwezigheid. Over vier jaar moet het Arabische land voor de binnenlandse veiligheid kunnen zorgen. Op zijn vroegst in 2018 is het land klaar om zijn eigen grenzen te verdedigen.
Abdul Qdr al-Obeidi deed zijn uitlatingen dinsdag in dagblad The New York Times. De krant noemde de voorspellingen de meest specifieke die een hoge regeringsfunctionaris tot nog toe heeft gegeven over de aanwezigheid van de VS in het geplaagde land.
Obeidi is in de Verenigde Staten om te overleggen over de Amerikaanse betrokkenheid bij zijn land. De VS, die het land in 2003 binnenvielen om dictator Saddam Hussein te verdrijven, hebben momenteel meer dan 150.000 militairen in Irak gelegerd.