Taiwan kiest voor de oude machthebbers
TAIPEH (ANP) – De Kuomintang, de grote nationalistische oppositiepartij op Taiwan, heeft de parlementsverkiezingen zaterdag met grote overmacht gewonnen. De zege is een enorme slag voor president Chen Shui–bian van de Democratische Progressieve Partij (DPP). Die kondigde volgens Taiwanese media per direct zijn vertrek aan als partijleider en zijn uitgangspositie voor de presidentsverkiezingen in maart is ronduit desastreus.
De Chinese staatsmedia brachten het nieuws slechts summier, maar voor de leiders in Peking moet de uitslag reden zijn de vlag uit te hangen. Het kan verkeren: waar de Kuomintang ooit de grootste vijand was van communistisch China, is Peking nu zonder twijfel verheugd over de verkiezingswinst van de partij van wijlen krijgsheer Chiang Kai–shek.China ziet de DPP en Chen graag van het toneel vertrekken. Chens koers om Taiwan uiteindelijk onafhankelijk te verklaren is voor China onverteerbaar. De ’duivel’ van weleer, de Kuomintang, is China tegenwoordig wat vriendelijker gezind.
De nationalisten van de KMT, die tot 2000 meer dan vijftig jaar de dienst uitmaakten op het eiland, vestigden hun macht op Taiwan in 1949. Ze waren massaal gevlucht van het vasteland van China, opgejaagd door de communisten van Mao Zedong. Voor China is Taiwan sindsdien een opstandige provincie. Taiwan zelf koos als een – internationaal nauwelijks erkende – autonome natie het pad van het kapitalisme. En met succes: Taiwan is de zeventiende economie in de wereld.
China, dat economisch intussen veel beter boert, keek zoals altijd argwanend naar stemmende Taiwanezen: Chinezen met stemrecht is geen aansprekend beeld voor de machthebbers in Peking. De communistische staatsleiding beschouwt Chen als iemand die de onafhankelijk van Taiwan durft uit te roepen. Dat zou voor China een oorlogsverklaring zijn, maar met Chen aan de zijlijn is dat gevaar weer even geweken.
Chen noemde het verlies de ernstigste tegenslag in de geschiedenis van de partij. „Ik zou alle verantwoordelijkheid moeten dragen voor het verlies en ben bereid dat te doen", aldus het DPP–kopstuk. „Ik treed met onmiddellijke ingang terug als voorzitter. Het spijt me en ik voel me beschaamd door deze verkiezingsuitslag."
Van de 113 beschikbare zetels gingen er zaterdag uiteindelijk 81 naar de Kuomintang, die intussen openlijk hereniging met China nastreeft. Voor de DPP, die overigens al geen meerderheid had, zijn nu nog maar 27 zetels beschikbaar.
Op 22 maart kiezen de inwoners van het voormalig Nederlandse Formosa een nieuw staatshoofd. Kuomintang–voorman Ma Ying–jeou maakte in een speech zaterdagavond meteen duidelijk dat hij als president de relatie met Peking zal verbeteren, mogelijk in de vorm van een soort vredesakkoord. Hij beloofde onder meer openstelling van toeristische markten en van nu nog gesloten handelroutes.