NMa blokkeert fusie Limburgse dagbladen
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blokkeert een volledige fusie tussen de dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad. Dat blijkt uit een uitspraak van de NMa dinsdag.
In mei 2000 stemde de NMa in met de overname van De Limburger door De Telegraaf, al sinds de jaren zeventig eigenaar van het Limburgs Dagblad. De kartelautoriteit stelde destijds als voorwaarde dat de „commerciële en redactionele onafhankelijkheid” van beide bladen bleef bestaan.
Sinds de overname ging het slechter met de kranten. De Telegraaf greep daarop in en wilde beide dagbladen integreren. In juni liet de NMa al weten niet zomaar akkoord te gaan met een fusie. De Limburgse kranten wilden de plannen toch doorzetten.
De Telegraaf wil onder meer beide redacties samenvoegen. De kranten kopen dan kopij van elkaar in. Door de reorganisatie gaan in vier jaar 55 banen verloren door natuurlijk verloop. De NMa stelt nu dat De Telegraaf de aangekondigde kostenbesparingen mag doorvoeren, mits de eerder genoemde voorwaarden worden nageleefd. Volgens de kartelwaakhond moeten de directies van elk van beide bladen zelf beslissingen nemen en moeten de redacties voldoende onafhankelijk blijven.
De hoofdredacties van beide Limburgse kranten kunnen zich vinden in het besluit van de NMa. Dat lieten hoofdredacteur F. Blok van het Limburgs Dagblad (LD) en waarnemend hoofdredacteur B. Brouwers van Dagblad De Limburger weten.
Wel gaat het LD drie van zijn vier kantoren (in Roermond, Sittard en Maastricht) sluiten. Het LD zal zich voortaan vooral op de regio Heerlen concentreren, en voor de rest van de provincie berichten van de concurrent of van persbureaus inkopen, aldus Blok. De redacteuren die in Maastricht, Sittard en Roermond overbodig worden, gaan zoveel mogelijk in Heerlen aan de slag, aldus Blok.
Beide hoofdredacteuren benadrukken dat er twee onafhankelijke redacties zullen blijven bestaan. Wel worden taken zoveel mogelijk verdeeld, waarbij niet langer twee redacteuren naar een en dezelfde bijeenkomst gaan. „De redacties worden in elk geval niet in elkaar geschoven”, benadrukken zij.