Toeristen mijden Nederland om euro
LEIDSCHENDAM - Amerikaanse, Canadese en Japanse vakantiegangers mijden Nederland wegens de dure euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers 2007 van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).
Het aantal gasten uit de Verenigde Staten nam vorig jaar af met 3 procent. Dat viel nog mee in vergelijking met de cijfers voor bezoekers uit Canada en Japan. Deze landen lieten een daling zien van respectievelijk 11 en 15 procent.De afname van het aantal reizigers uit Noord-Amerika en Japan werd ruimschoots gecompenseerd door de toename van het aantal gasten uit landen zoals België (11 procent), Spanje (10), Finland (10), Rusland (14), China (14) en India (13). De bloeiende economie in Brazilië resulteert in een groei van liefst 56 procent van het aantal toeristen uit dat land. Vorig jaar bezochten 60.000 Brazilianen Nederland.
Per saldo steeg het aantal buitenlandse toeristen in Nederland in 2007 met 3 procent. In totaal vierde een recordaantal van ruim 11 miljoen buitenlanders hier vakantie, tegen 10,7 miljoen in 2006. Met zo’n 1,1 miljoen bezoekers neemt België, voor het eerst, de derde plek in als belangrijkste herkomstland voor het inkomend toerisme. Duitsland en Groot-Brittannië blijven 1 en 2.
De binnenlandse toerismemarkt kromp vorig jaar licht, met 1 procent tot 17,6 miljoen vakanties. „Met name de natte zomer ligt hieraan ten grondslag”, aldus het NBTC in een toelichting op de cijfers. „De daling kwam in z’n geheel voor rekening van een lager aantal kampeervakanties en verblijven in eigen accommodatie zoals tweede woning, stacaravan of boot. In hotels en bungalowparken werden wel meer vakanties doorgebracht (respectievelijk 8 procent en 5 procent).”
Het NBTC verwacht dat de groei van het inkomende en het uitgaande toerisme in 2008 lager zal zijn dan in de afgelopen twee jaar. In Nederland daalt de koopkracht licht. Verder blijven veel Nederlanders komende zomer thuis om via de televisie de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal te volgen.
De invoering van de vliegtaks per 1 juli heeft ook een negatief effect. Wie vanaf die datum met het vliegtuig reist, betaalt op Europese vluchten een extra belasting van 11,50 euro en 45 euro voor intercontinentale vluchten. In de reisbranche gaat men ervan uit dat veel meer Nederlanders, vooral in de grensstreken, kiezen voor een luchthaven in België of Duitsland.
De hoge wisselkoers van de euro, de minder gunstige economische situatie in een belangrijk herkomstland als de VS en de krapte op de hotelmarkt in Amsterdam kunnen een dempend effect hebben op de groei van het aantal buitenlandse vakantiegangers.