Stroef gesprek met politici op Antillen
DEN HAAG - De gesprekken tussen Antilliaanse en Nederlandse parlementariërs over de toekomst van de overzeese koninkrijksdelen zijn moeizaam van start gegaan.
Tweede en Eerste Kamerleden zijn bezig met een tiendaagse rondreis op de Antillen en Aruba. Het bezoek staat in het teken van de nieuwe staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de Antillen. Tot echte onderhandelingen is het nog niet gekomen.Tijdens een vergadering op Sint Maarten zijn vier Antilliaanse politici van de National Alliance weggelopen uit protest tegen de aanwezigheid van PVV-Tweede Kamerlid Brinkman. De Antillianen zijn woedend omdat de PVV’er geen excuses wilde aanbieden voor zijn „vernederende en denigrerende” uitspraken. Brinkman had de Antillen eerder een „corrupt boevennest” genoemd dat verkocht moest worden via marktplaats.nl.
„Ik had al niet zo’n beste indruk van de Nederlandse Antillen. Dat is met het bezoek hier aan Sint Maarten alleen maar bevestigd”, zei Brinkman tegenover het persbureau ANP na het weglopen van de vier politici. „Het is natuurlijk heel erg triest dat in een democratie, al is het een jonge democratie, mensen je de rug toekeren zodra ze een mening horen die hun niet welgevallig is.”
Voor de Nederlandse Kamerleden is de aanwezigheid van Brinkman niet ideaal. Zij willen juist „olie op de golven” gooien. Volgens hen is wederzijds vertrouwen noodzakelijk in de onderhandelingen over het nieuwe koninkrijksstatuut.
Op 15 december 2008 moeten de handtekeningen worden gezet onder het nieuwe koninkrijksstatuut. Daarmee worden Curaçao en Sint Maarten onafhankelijke landen, vergelijkbaar met de status aparte van Aruba. Bonaire, Sint Eustatius en Saba moeten een soort Nederlandse gemeenten op afstand worden. Nog maar weinig mensen geloven dat 15 december wordt gehaald.