Evangelie moet in stad worden uitgevent
In de stad moeten christenen present zijn om getuigenis af te leggen van de hoop die in hen is, vindt Piet Lindenberg. Het Evangelie moet worden voorgeleefd, uitgestraald en zelfs uitgevent.
Het katern Kerkplein van 20 december bevatte een artikel over kerstfeest in Rotterdam. De redacteur opende met een reclamebord op de Goudsesingel over het Kerstcircus. Vervolgens schrijft hij over de HEMA, de Laurenskerk met het ”Hour of Power-Kerstconcert” en de Koopgoot om vervolgens in Delfshaven te eindigen. Het is jammer dat de redacteur op de Goudsesingel niet de andere reclameborden heeft bestudeerd. Anders had hij wellicht gezien dat in een zijstraat van de Goudsesingel een christelijke boekhandel gevestigd is.In de gereformeerde gezindte is de tendens te bespeuren dat de grote stad de plek is waar het Evangelie nauwelijks meer te vinden is. Mijzelf is diverse keren overkomen dat mensen uit eigen kring glashard vonden dat een christelijke boekhandel in Rotterdam geen kans meer maakte. Daarvoor noemt men onder meer als reden dat er bijna geen christenen meer wonen in de stad.
Veel kerken in de stad zijn inderdaad opgeheven of ingekrompen. Toch zijn er ook voorbeelden van gemeenten die, mede dankzij een actief huisvestingsbeleid voor studenten en jonge gezinnen, een bloeiend kerkelijk leven behouden hebben. Met name in Rotterdam zijn vele actieve (buitenlandse én binnenlandse) evangelische gemeenten gevestigd.
Vreemd genoeg hoor je niemand praten over het feit dat we het als christenen op alle fronten laten afweten in de stad. De newagewinkels schieten als paddenstoelen uit de grond, de boeddhabeelden staan allerwege te koop, in elk winkelcentrum zien we dezelfde schreeuwerige reclames van alle bekende winkelketens, maar dat we tegelijkertijd een goede boodschap te bieden hebben wordt uitsluitend door de wet van de commercie bepaald?
Presentie
Kerst aan de Maas kan alleen echt gevierd worden wanneer mensen ook weten waarover het gaat. En daarvoor zijn nodig: kerken die openstaan en de Boodschap prediken, christenen die elke dag van de week levende brieven van Christus zijn, maar ook winkels waar men alles te weten kan komen over de Bijbelse boodschap. Want het wil toch maar moeilijk doordringen in onze gezindte: de meeste Nederlanders denken bij Kerst niet aan Christus en veel Nederlanders hebben nog nauwelijks iets gehoord over Christus. Zijn Naam kennen ze alleen maar als stoplap, scheldwoord en ze beseffen niet eens dat ze daarbij een vloek over zichzelf uitspreken.
Het wordt hard tijd dat christelijk Nederland onder ogen ziet dat het Evangelie moet worden voorgeleefd, uitgestraald en zelfs uitgevent! De wereld brengt alle mogelijke waren aan de man met de meest schaamteloze teksten; laten christenen dan in alle bescheidenheid wél present zijn om getuigenis af te leggen van de hoop die in hen is. Dan kan Kerst aan de Maas ook inhoud hebben, zelfs pal naast de HEMA, in de Koopgoot of gewoon elke dag in de presentie van een winkel met inhoud.
De auteur is eigenaar van een christelijke boekhandel in Rotterdam.