Weinig lievelingen op effectenbeurs in 2007
AMSTERDAM (ANP) - Sparen was in 2007 voor veel beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam een goed alternatief, al zullen beleggers in fondsen zoals ArcelorMittal en TomTom daar anders over denken. Het beursjaar was voor beleggers mager. De extreem grote koersschommelingen maakte een weloverwogen keuze er niet gemakkelijker op.
„Het is eigenlijk een markt geweest van Jantje lacht, Jantje huilt”, stelt vermogensbeheerder Jeroen Brenninkmeijer van Nachenius Tjeenk. „Een van de moeilijkste beursjaren in tijden, waarbij meer schade is aangericht dan vreugde”, zegt een andere handelaar.
Fusie- en overnamekoorts domineerde het eerste halfjaar. In de tweede helft wierp de wereldwijde kredietcrisis haar schaduw over de beursvloeren.
De AEX-index begon het jaar nogal aarzelend, maar sloot het eerste kwartaal toch af met een winst van 3 procent ten opzichte van de slotstand van 495,34 punten eind 2006. Dat was vooral te danken aan een stroom van overnamegeruchten in verschillende sectoren.
In datzelfde kwartaal zorgde de overheid in China nog wel voor enige paniek op de beursvloeren wereldwijd. De Chinezen kondigden maatregelen aan om speculaties op hun beurzen in te dammen. Daarop gingen de Chinese effectenmarkten scherp onderuit. Ook het Damrak liet dit niet onberoerd: de AEX begon een drie wekende durende duikvlucht, om zo’n 38 punten lager weer te landen.
Het optimisme kreeg echter weer snel de overhand en alle seinen leken weer op groen te staan; de overnamemachine draaide op volle toeren en meevallende eerstekwartaalcijfers van uiteenlopende bedrijven onderstreepten dat het goed ging met de economie. De Amsterdamse beursgraadmeter ging in drie maanden tijd in een bijna rechte streep omhoog, een stijging met ruim 18 procent tot 562 punten medio juli. Dat was het hoogste niveau in meer dan zes jaar.
Zich opeenstapelende problemen op de kredietmarkten en een recordhoge olieprijs maakten echter een einde aan de euforie. „Het rommelde aan het begin van het jaar ook al, maar niemand wilde geloven dat de kredietcrisis zulke grote vormen zou aannemen”, aldus Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.
Halverwege de zomer dook de AEX in een maand tijd met 13 procent omlaag, tot ver beneden de stand die aan het begin van het jaar op de borden stond. Ook na deze val toonden de aandelenkoersen een verrassend snel herstel, om in oktober de derde substantiële dip van het jaar in te zetten, opnieuw veroorzaakt door de kredietcrisis.
Ondertussen is het Damrak aan een eindejaarsrally begonnen. Vrijdag noteerde de hoofdgraadmeter AEX 515,69 punten. „Maar we staan nog altijd zo’n 30 procent onder het ”all time high” van 703 punten van september 2000”, aldus Koenders. „Overnamenieuws was dit jaar verreweg de belangrijkste drijfveer voor de beurs. Maar liefst vijf bedrijven in de AEX werden overgenomen of er ligt nog een bod op”, zegt Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij SNS Bank.
Dat de AEX-index momenteel boven de slotstand van 2006 staat, is vooral te danken aan de koersexplosie van ABN AMRO. Het Nederlandse bankconcern was een van de zwaarstwegende aandelen in de index, totdat het werd overgenomen door het consortium waarvan Fortis deel uitmaakt.
Fortis zelf behoorde het afgelopen jaar tot de grotere dalers met een koersverlies van ongeveer 30 procent. Het uitzendconcern Randstad en de handelaar in kantoorartikelen Corporate Express presteerden het slechtst, met koersdalingen van meer dan 45 procent.
Lievelingen waren er ook op de Amsterdamse effectenbeurs. Zo steeg de beurswaarde van het staalconcern ArcelorMittal (is0(
57 procent, terwijl de producent van navigatieapparatuur TomTom 85 procent pakte en daarmee de winnaar in de AEX-index was.