Economie

Privé mailen op werk neemt toe

AMSTERDAM - Het privé onder werktijd mailen, surfen en bellen is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Vorig jaar werd 3,9 uur per week besteed aan oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen, dit jaar is het een uur meer.

Redactie economie
28 December 2007 10:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:24

Het zakelijk mailen en surfen in eigen tijd, wat er tegenover zou moeten staan, is het afgelopen jaar gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur. Per saldo betekent dit een toename van 67 procent per week aan tijd die niet wordt besteed aan werkzaamheden. Dit is uitgezocht via de ICT Barometer van Ernst & Young, een regelmatig onderzoek onder 607 directeuren, managers en anderen uit het bedrijfsleven en van de overheid.Met name privé surfen is populair onder de respondenten. Van de 4,9 uur wordt hier per week 2,2 uur aan besteed. Privé mailen kost gemiddeld 1,8 uur en privé bellen 1,1 uur per week.

Het zijn vooral vrouwen en werknemers beneden de 35 jaar die oneigenlijk gebruikmaken van deze faciliteiten op het werk. Vrouwen besteden op het werk vijf keer zo veel tijd aan privézaken als mannen. Jonge medewerkers zijn drie keer zo veel werktijd aan surfen, mailen en bellen voor privédoeleinden kwijt als hun oudere collega’s.

„Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is dat mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren”, zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. „Stel dat je een bedrijf runt van honderd mensen, dan komt dit per maand neer op duizend uur arbeidsproductiviteitverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem.”

Om oneigenlijk gebruik binnen de perken te houden, kunnen bedrijven regels omtrent privé surfen, bellen en mailen opstellen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter de kans is dat er ook daadwerkelijk regels worden gehanteerd.

De controle op naleving van deze regels laat echter te wensen over. Slechts een derde van de ondervraagden wordt daadwerkelijk gecontroleerd en vooral binnen de overheid en de non-profit is dit percentage laag: 27 procent.

Het afsluiten van toegang tot bepaalde websites behoort ook tot de inperkingsmogelijkheden. Vooral grote bedrijven grijpen naar deze optie, binnen kleine bedrijven wordt hiervan nauwelijks gebruikgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer