Opinie

Gepaste stilte

Kerk en commercie laten het kerstlied ”Stille nacht, heilige nacht” in deze dagen veel horen. De tonen ervan omringen de rijen klanten die langs de schappen schuifelen om de kerstinkopen te doen en ze klinken straks weer bij de aanvang van de kerstnachtdiensten.

24 December 2007 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 05:24

Eigenlijk is het wel heel vreemd, dat een lied met een boodschap van stilte zo nadrukkelijk wordt ingezet door het grootwinkelbedrijf om de kooplust te omlijsten. Evenzeer is het merkwaardig dat bij het binnenkomen in kerkzalen gasten hun plaats zoeken terwijl de organist een bewerking speelt van dit kerstlied. En dat doet hij niet zachtjes, want het kost hem moeite om boven het geroezemoes uit te komen.We zingen wel ”Stille nacht”, maar we weten met de stilte geen raad. De dichter-theoloog Willem Barnard zei eens: „Steeds meer mensen denken dat stilte een gat in het geluid is en ze vullen dat gat haastig op.” Bewijzen voor die bewering liggen voor het oprapen. Straten, winkels, stations en wachtkamers worden beheerst door elektronisch geluid. Stilte is een schaars goed geworden

Veel mensen klagen over de drukte, de jacht en het rumoer waardoor ze worden meegezogen. Ze hunkeren naar rust. Tegelijk blijkt dat weinigen daarmee om kunnen gaan. Als er stilte heerst, doorbreken velen die zelf met dank aan walkman, mp3-speler en iPod. Ten diepste vinden velen de stilte te confronterend.

Toch is die onverzadigbare behoefte aan geluid een verarming. De filosoof Bacon wees rond 1600 al op de noodzaak om rust en eenzaamheid te zoeken. Hij stelde dat stilte te vergelijken is met de slaap; ze verfrist de wijsheid.

Juist in de stille uren komen gedachten tot rust, is er de mogelijkheid tot bezinning en reflectie. Daar ontbreekt het in onze gejaagde tijd maar al te veel aan. De agenda’s zijn overvol en er is nauwelijks tijd om na te denken. De voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ashcroft zei niet voor niets dat hij eens per maand twee dagen ging wandelen om dan de tijd en de rust te hebben om goed na te denken. Anders kwam hij er niet toe. Daar zouden leidinggevenden een voorbeeld aan kunnen nemen. Joden zeggen: „Stilte is de poort tot wijsheid.”

Aan het begin van de 21e eeuw moet worden vastgesteld dat wij mensen de stilte hebben prijsgegeven aan onze agenda.

Dat het ondanks onze drukte weer Kerst wordt, is een groot wonder. Mensen worden zo stilgezet bij Gods onbegrijpelijke liefde.

De grote reformator Luther wist hoe belangrijk stilte en afzondering zijn. Dagelijks zocht hij de eenzaamheid op om te mediteren en te bidden. Hoe druk hij ook was, dat moest voorgaan. Te vrezen valt dat veel christenen in onze tijd daar niet meer aan toekomen. Terwijl de Heere Jezus Zelf het voorbeeld gaf. Tijdens Zijn omwandeling op aarde zocht Hij van tijd tot tijd de eenzaamheid op om te bidden.

In de stilte van de eeuwigheid be-(is0(sloot God dat Zijn Zoon naar deze luidruchtige aarde moest komen om stilte, vrede en verzoening te brengen. Dat grote wonder mag de mensheid de komende dagen herdenken. Het is goed daar bij stil te staan zonder onze verstorende bijgeluiden. Wie dat enigszins wil verstaan, zal gepaste stilte in acht nemen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer