Werk- of leerplicht voor jongere tot 27
DEN HAAG - Gemeenten moeten werklozen jongeren tot 27 jaar die een bijstandsuitkering aanvragen, een aanbod doen voor werk of scholing.
Jongeren die het aanbod weigeren, krijgen geen uitkering. Dat staat in een plan van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en de ministers Plasterk van Onderwijs, Rouvoet voor Jeugd en Gezin en Bos van Financiën. Het kabinet heeft er vrijdag mee ingestemd.Doel van het plan, dat al was aangekondigd in het coalitieakkoord van begin dit jaar, is jongeren aan het werk te helpen. Het kabinet wil niet dat jongelui zonder werk en zonder opleiding thuiszitten. Volgens cijfers van het ministerie zaten er in april dit jaar 29.000 jongeren thuis met een bijstandsuitkering. Ruim 4000 van hen zijn jonger dan 21. Aboutaleb wil daar verandering in brengen: „Jongeren die gezond zijn van geest en lichaam horen niet in de bijstand.”
Het aanbod dat de gemeente doet, kan een werkaanbod, een leeraanbod of een combinatie van beide zijn. Het aanbod wordt afgestemd op de situatie van de jongere. Jongeren zijn niet verplicht zich te melden als ze geen werk of opleiding hebben, maar dan krijgen ze ook geen uitkering.
Voor werkloze jongeren tot 27 jaar die de zorg voor kleine kinderen hebben of gehandicapt zijn, maakt het kabinet een uitzondering. Deze groep komt wel in aanmerking voor financiële ondersteuning, maar de hoogte van hun uitkering is nog niet vastgesteld.
De staatssecretaris wil met zijn plannen voorkomen dat jongeren een stigma krijgen omdat ze zo jong al een bijstandsuitkering hebben. Dat stigma is volgens de bewindsman moeilijk weg te werken, zeker bij werkgevers. Met de maatregelen wil het kabinet de jongeren tegen zichzelf beschermen, aldus Aboutaleb. Het streven is erop gericht dat jongeren een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behalen. Een startkwalificatie is een diploma op havo-, vwo- of mbo 2-niveau.