EU-landen eens over hervorming wijnsector
BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-landen zijn het woensdag tijdens overleg in Brussel eens geworden over hervorming van de wijnsector. Aan de overproductie die leidt tot Europese ”wijnmeren” moet daarmee een einde komen.
De EU-landen ruzieden sinds deze zomer over de plannen van de Europese Commissie. Die zijn uiteindelijk behoorlijk aangepast.Zuidelijke landen, zoals Italië, Frankrijk en Spanje, krijgen 100 miljoen euro extra voor hun wijnboeren. De noordelijke landen die wijn produceren, waaronder Nederland, kregen gedaan dat ze toch suiker aan de wijn mogen toevoegen, om zo het alcoholpercentage op te hogen.
Op dit moment geeft de EU jaarlijks 1,3 miljard euro aan subsidies voor de Europese wijnteelt. In plaats daarvan moet voor 175.000 hectare wijngaard worden gerooid. Doel is dat de EU minder wijn gaat produceren en beter gaat concurreren met opkomende wijnlanden in vooral Zuid-Amerika en Australië.
Voor Nederland, volgens minister Verburg van Landbouw een „opkomende” wijnproducent, is vooral van belang dat de wijnboeren suiker mogen toevoegen, al moet de maximale hoeveelheid suiker de komende jaren wel iets omlaag. De 140 commerciële wijnboeren in Nederland hebben de suiker nodig wegens relatief weinig zon. Zij beheren 180 hectare wijngaarden met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 750.000 flessen wijn.
Onder normale omstandigheden mogen de boeren 3 procent suiker toevoegen, bij een zomer met weinig zon is 3,5 procent toegestaan. „Daar zijn wij zeer mee ingenomen”, aldus Verburg woensdag.
Het nieuwe EU-wijnbeleid wil vooral een einde maken aan de jaarlijkse opkoop van circa 1,7 miljard flessen overtollige wijn in Europa. Die wijn wordt met subsidie van de EU vaak omgezet in industriële alcohol of biobrandstof.