Overheid kan straks worden vervolgd
DEN HAAG - Overheidsinstanties, maar ook politieke bestuurders en leidinggevende ambtenaren, kunnen in de toekomst wellicht vervolgd gaan worden als zij de wet overtreden.
In politiek Den Haag tekent zich een Kamermeerderheid af die dit wil gaan regelen. Nu is het nog zo dat overheden en overheidspersonen zelden of nooit voor de strafrechter kunnen worden gebracht. Zij gaan daarom vaak vrijuit bij rampen zoals die in Enschede, Volendam en Schiphol, ondanks het feit dat er in die gevallen aanwijzingen bestonden dat er fouten waren gemaakt bij het verlenen van bouw- en brandveiligheidsvergunningen.Het oud-PvdA-Kamerlid Wolfsen diende anderhalf jaar geleden een initiatiefwetsvoorstel in om de strafrechtelijke immuniteit van de overheid op te heffen. Op dat moment bestond daarvoor geen Kamermeerderheid. Inmiddels is die er wel, nu CDA en ChristenUnie zich achter het wetsvoorstel scharen.
Wolfsen, die dinsdag afscheid van de Kamer nam omdat hij burgemeester van Utrecht wordt, vindt dat een overheid die burgers aanspreekt op hun eigen verantwoordelijkheid ook zelf verantwoordelijk gehouden moet kunnen worden voor haar doen en laten. Verder vindt hij het belangrijk dat, als zijn initiatief daadwerkelijk wet wordt, er de mogelijkheid komt tot strafrechtelijke onderzoeken naar de rol van de overheid bij rampen. Dat bevordert volgens hem de waarheidsvinding.
Het CDA heeft overigens wel bedongen dat overheden een beroep kunnen doen op overmacht als zij door omstandigheden gedwongen waren de wet te overtreden.