Verdachten zaak–Holloway niet verder vervolgd
ORANJESTAD (ANP) – Het openbaar ministerie op Aruba heeft de zaak tegen de verdachten in de zaak van de verdwenen Natalee Holloway gesloten wegens gebrek aan bewijs. Dat meldde een woordvoerder van het OM dinsdag.
Justitie heeft de drie verdachten, Joran van der Sloot en de broers Deepak en Satish K. op de hoogte gebracht. De advocaat van de ouders van de Amerikaanse tiener zijn per fax geïnformeerd.De drie verdachten werden in november weer aangehouden omdat er nieuw bewijs was gevonden door het team van Nederlandse rechercheurs dat eerder dit jaar op Aruba was. De rechter vond dat zelfs zwaarwegend genoeg om Joran van der Sloot die in Arnhem woont, uit te leveren aan Aruba.
Bij confrontatie met het materiaal op Aruba, bleven de drie echter tot teleurstelling van de aanklagers zwijgen. De rechter vond toen geen reden meer om hen langer vast te houden en liet ze vrij. In de beroepszaak tegen de vrijlating gaf het gerechtshof al aan dat het strafdossier verder onvoldoende bewijzen bevatte dat Natalee Holloway door een geweldsmisdrijf omkwam. De verdachten werden daarvan beschuldigd. Ook voor een eventueel zedendelict is er te weinig bewijs. Een belangrijk obstakel voor reconstructie vormt volgens het OM het feit dat haar lichaam nooit is gevonden.
Justitie meent dat zij met het onderzoek ’tot de bodem van het strafvorderlijk instrumentarium’ is gegaan en alles in het werk heeft gesteld om de verdwijning van de Amerikaanse tiener op te lossen. „Het Openbaar Ministerie realiseert zich zeer wel dat het voor de ouders van Natalee Holloway onvoorstelbaar zwaar is dat zij hun dochter hebben verloren".
„Eind goed, al goed; dit besluit is heel definitief", reageerde Ariean de Bie, de advocaat van Joran van der Sloot. De zaak had volgens hem nog een andere kant op kunnen gaan. „Het OM had het steeds over minder ernstige feiten waarvoor ze nog vervolgd konden worden. Maar ze hebben nooit bewijs gehad, alleen aanwijzingen. Konden deze aanwijzingen de exercitie wel wettigen? Waarom zeiden ze steeds: we hebben bewijs, we hebben bewijs". Volgens de raadsman heeft de familie erg opgelucht gereageerd op de berichtgeving. „Ik hoorde een paar diepe zuchten aan de telefoon."
Het OM wijst er verder op dat strafvervolging nog steeds mogelijk is als er nieuwe zwaarwegende bewijzen worden gevonden. Dood door schuld verjaart na zes jaar, doodslag na twaalf jaar.
Zie ook: Zaak-Holloway na 2,5 jaar gesloten.