Rechtbank berispt Spijkenisse om camera’s
ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de gemeente Spijkenisse bestraft voor het heimelijke cameratoezicht in 2005. De gemeente heeft destijds een maand lang stiekem camera’s opgehangen in acht wijk- en jeugdcentra in de stad, omdat ze vermoedde dat daar strafbare feiten werden gepleegd.
Spijkenisse heeft naar het oordeel van de rechtbank laakbaar gehandeld. „Ze heeft op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op de privacy van haar werknemers.” De rechtbank heeft de gemeente een voorwaardelijke geldboete van 24.000 euro opgelegd.Volgens de rechtbank is Spijkenisse nalatig geweest. Ze had bij politie, justitie, het College Bescherming Persoonsgegevens of andere instanties advies moeten inwinnen voordat zij de 24 camera’s liet ophangen. Ook had ze overleg moeten voeren met instanties als de provincie of het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sowieso had Spijkenisse de ondernemingsraad, in elk geval de voorzitter daarvan, van welzijnsorganisatie De Stuw moeten inlichten.
De gemeente overtrad de privacywetgeving. De centra „waarin burgers zich onbespied mogen achten”, zijn niet voor iedereen toegankelijk. „Werknemers hebben nu het idee dat ze met de bespiedende blik van de overheid nergens veilig kunnen zijn.”
De rechtbank sprak van een verwijtbare keuze om camera’s op te laten hangen. De gemeente heeft te lichtvaardig tot de inzet besloten. Ze mag zich niet verschuilen achter de vermeende deskundigheid van het commerciële recherchebureau dat ze inschakelde. „Voor een overheidsorgaan gelden extra strenge zorgvuldigheidsnormen om te voorkomen dat het de wet overtreedt en daardoor het overheidsgezag in zijn geheel blameert.”
De gemeente kon vrijdag nog niet reageren op het vonnis. Maandag gaat ze in op het oordeel van de rechter, zegt een gemeentewoordvoerder. Hij zei blij te zijn een „vervelende periode” te kunnen afsluiten. Een voormalig medewerkster van een wijkcentrum hoopt hetzelfde. Ze had altijd het gevoel dat het niet kon wat de gemeente deed. „Ik heb gelijk gekregen.”
GroenLinks, die aangifte deed, kondigde een debat aan. „Ik ben benieuwd wie er zijn verantwoordelijkheid gaat nemen. Nu blijkt dat ook mensen als de burgemeester en een wethouder op de hoogte waren van de camera’s. Dit is een overwinning voor de werknemers in Nederland. Het is afgelopen met hen stiekem te bespieden”, aldus raadslid Blokhuizen van de lokale partij.