„Obligatiehouder geen pistool op hoofd gezet”
Expres uitstel van betaling aanvragen om obligatiehouders te dwingen schuldpapier in aandelen om te zetten. Het was in Nederland nog nooit vertoond, maar Versatel deed het, en met succes.
Het telecombedrijf kondigde vrijdag aan officieel uit surseance van betaling te zijn. Bijna een jaar geleden, in oktober vorig jaar, vroeg Versatel uitstel van betaling aan. Toen begon het zenuwslopende spel tussen de obligatiehouders en het bestuur. Financieel directeur Mark Lazar noemt het liever geen spel, maar onderhandelingen. „Het is net als het kopen van een auto of een huis. Je praat met elkaar om tot elkaar te komen.”
Niet iedereen vond dat de methode van Versatel door de beugel kon. Het bedrijf ging in surseance van betaling om obligatiehouders hun leningen om te laten zetten in aandelen. Lazar ziet geen bezwaren tegen deze methode. „We hebben ze echt geen pistool op het hoofd gezet. Een aantal crediteuren kwam zelf al eerder met het idee.” Volgens hem was de omzet ook nooit gelukt als één van de partijen niet akkoord was gegaan.
De Amerikaan Lazar is vanaf begin dit jaar financieel directeur. Hij wordt gezien als het grote brein achter de hele operatie, maar is daar erg bescheiden over. „Ik denk dat mijn komst als financieel directeur geen grote veranderingen heeft gebracht voor Versatel.”
Versatel stapte in juni 2000 uit de veiling van UMTS-frequenties voor de nieuwste en supersnelle generatie van mobiel internet. Lazar zegt achteraf blij te zijn dat zijn bedrijf niet een hoog bedrag voor een frequentie heeft betaald. De vijf Nederlandse mobiele telefoonaanbieders hebben enorme bedragen moeten neertellen voor een frequentie, waardoor ze in financiële problemen zijn geraakt.
Lazar is het echter niet eens met de manier waarop de veiling verliep. Er waren vijf kavels te verdelen onder de vijf aanbieders die al een netwerk hadden en eventuele nieuwkomers. Versatel kwam als nieuwkomer, maar trok zich later terug. Lazar vindt dat de overheid nieuwkomers te weinig kans heeft gegeven. Er lopen hierover nog steeds meerdere rechtszaken.
De financieel directeur gelooft wel in UMTS. „We kijken zeker naar de mogelijkheden van de nieuwste generatie mobiele telefonie. Misschien gaan we samenwerken met mobiele aanbieders, maar dat gebeurt eventueel pas op lange termijn.”