Geen extra geld voor overlast Polen
ROTTERDAM - Minister Donner van Sociale Zaken is niet van plan financieel over de brug te komen om gemeenten te helpen bij de aanpak van huisvestingsproblemen van Polen. Lokale overheden hebben volgens hem al genoeg instrumenten om de wantoestanden aan te pakken.
Dit liet Donner woensdag aan de gemeenten weten tijdens de zogenoemde Polentop in Rotterdam. Vertegenwoordigers van zo’n vijftig gemeenten waren hier bijeen om tot een actieplan te komen voor de aanpak van de problemen die zijn ontstaan door de grote toestroom van Poolse werknemers.Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) nam de actiepunten van de gemeenten in ontvangst. Hierin wordt gepleit voor een gezamenlijke aanpak van gemeenten, het Rijk en werkgevers op het gebied van huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, volksgezondheid en integratie. Volgens Vogelaar moet ook de Poolse gemeenschap meewerken aan de aanpak van de overlast.
Op de Polentop werd vooral gesproken over de huisvesting en werksituatie van Poolse werknemers. De gemeenten willen zelf zorgen voor betere huisvesting en handhaving hiervan. Voor de kleinere gemeenten, waar weinig geld voor handhaving is, moet extra geld komen.
Verder moet het Rijk actiever inburgering stimuleren en met middelen komen om de toestroom van Poolse kinderen op scholen te kunnen opvangen. Met de uitzendbranche hebben de gemeenten afgesproken alleen nog met gecertificeerde uitzenders in zee te gaan. Die certificering zou wettelijk moeten worden geregeld.
In de Tweede Kamer liet Donner woensdagavond weten dat hij niet van plan is het vrije werknemersverkeer van Bulgaren en Roemenen, dat gepland staat voor 1 januari 2009, op voorhand uit te stellen. Een Kamermeerderheid had hierom gevraagd. Volgens de partijen -met uitzondering van D66- moeten eerst de huidige problemen met Poolse werknemers worden opgelost.
Donner wil echter, volgens planning, pas in mei volgend jaar bezien of Roemenen en Bulgaren hier inderdaad vanaf 20909 zonder werkvergunning aan de slag kunnen. Volgens de CDA-bewindsman is er bij een langere vergunningsplicht ook geen garantie dat er geen problemen ontstaan als later alsnog de grenzen opengaan. Hij stelde in dit verband dat ook voor Polen jarenlang (tot 1 mei 2007) een werkvergunning nodig was.
Het sluiten van de grenzen voor meer Oost-Europese werknemers heeft volgens de bewindsman bovendien „geen enkel nut.” Volgens Donner verplaatsen bedrijfsactiviteiten zich vandaag de dag even gemakkelijk als werknemers. Ook wordt volgens hem de economie geschaad als de vele vacatures niet vervuld worden.
Donner zei niet te ontkennen dat er in bepaalde stadswijken en dorpen problemen zijn door concentraties Polen, maar hij noemde het „misplaatst” om Polen te associëren met overlast en „mensen die hier werk inpikken.”
Poolse werknemers zijn volgens hem „prettige, hardwerkende mensen” die vooral werk doen waarvoor in Nederland moeilijk arbeidskrachten te vinden zijn. Daarbij gaat het onder meer om werk in de bouw en de agrarische sector.