D66 daagt PVV uit tot openbaar debat
DEN HAAG - D66-leider Pechtold wil in een openbaar debat buiten de Tweede Kamer de PVV „ontmaskeren” als partij die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en aanzet tot vreemdelingenhaat.
Pechtold vroeg PVV-Kamerlid Bosma woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Onderwijs of hij tot een dergelijk debat bereid zou zijn. Volgens de democraat zet de PVV aan tot discriminatie van allochtonen en moslims.Als de PVV buiten het parlement dezelfde opmerkingen zou maken over deze groepen als in het parlement, dan zou de partij strafrechtelijk vervolgd kunnen worden vanwege discriminatie, zo stelt Pechtold. Zoals bekend kunnen Kamerleden voor uitspraken ín het parlement niet worden vervolgd vanwege racistische of discriminerende opmerkingen, maar daarbuiten wel.
Bosma zei bereid te zijn „tot praten”, maar hij ontkende dat hij de schuld van alle problemen in de Nederlandse samenleving in de schoenen schuift van de allochtonen. „Ik schuif het juist af op een elite die niet meer snapt wat er gebeurt in Nederland, die honderdduizenden mensen haalt uit het Rifgebergte en Anatolië en daarmee ongelooflijke problemen produceert voor Nederland.”
Wat betreft de islam, wil Bosma onderscheid maken tussen de islam als ideologie en de aanhangers van de islam. De aanhangers kunnen gematigd zijn, zo gaf Bosma toe.
De islamitische scholen in Nederland moeten van de PVV dicht. Bosma: „Ik ben tegen deze scholen omdat de islam geen godsdienst is, maar een ideologie die uiteindelijk uit is op onze ondergang. Deze ideologie moet bestreden worden.” Pechtold noemde Bosma „xenofoob” en „iemand die niet met goede intenties aan het debat deelneemt.”
Tijdens het debat over de onderwijsbegroting bekritiseerden de meeste oppositiepartijen de manier waarop minister Plasterk van Onderwijs de salarisverhogingen voor leraren in het onderwijs wil betalen. Een deel van het geld moet namelijk komen uit een versobering van de regeling waarmee leraren vervroegd kunnen uittreden, maar daarover heeft de bewindsman nog geen overeenstemming bereikt met de bonden.
ChristenUniefractievoorzitter Slob kwam met een voorstel om de vakanties voor leraren te bekorten zodat de werkdruk van leraren omlaaggaat. „Heilige huisjes dienen niet ontzien te worden”, aldus de fractieleider van de kleinste regeringspartij. Voor het idee bestaat vooralsnog weinig steun in de Kamer.
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies sloot zich aan bij het al eerder bekendgemaakte plan van de regeringspartijen om het godsdienstonderwijs op openbare basisscholen een impuls te geven. „En dan maar hopen en bidden dat het onderwijs op een Bijbelse manier wordt ingevuld”, aldus de staatkundig gereformeerde voorman.