„Veel gif in groenten Spar en C1000”
UTRECHT (ANP) – De supermarkten Spar en C1000 verkopen groenten die de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij Albert Heijn en Plus gaan de ’schoonste’ groenten over de toonbank. Dat concluderen diverse milieuorganisaties in de Groente & Fruitwijzer die ze dinsdag hebben gepresenteerd.
De koepelorganisatie van supermarkten CBL noemt de conclusies van de milieuorganisaties ’laster’. Volgens het CBL is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid van consumenten en proberen de milieuorganisaties de burgers onnodig bang te maken.
Consumenten kunnen via de Groente & Fruitwijzer achterhalen hoeveel bestrijdingsmiddelen groenten en fruit bevatten.Mandarijnen, druiven en appels bevatten volgens Natuur en Milieu, Milieudefensie en consumentenorganisatie Goede Waar en Co de meeste bestrijdingsmiddelen bij het fruit. Van de groenten scoren paprika’s, aubergines en sla het slechtst. Volgens de organisaties speelt de herkomst van de groenten en fruit bij die slechte score een belangrijke rol. Met name de spullen uit Spanje blijken sterk behandeld met gif.
De milieuorganisaties geven de consument de tip groenten uit Nederland te kopen. Bij de teelt wordt volgens de organisaties over het algemeen het minst gif gebruikt. Het is bovendien verstandig groenten te eten die bij het seizoen horen, dus bijvoorbeeld koolsoorten in de winter.
Volgens een woordvoerder van de organisaties blijft het ook bij die stelregel belangrijk te letten op het land van herkomst. Druiven uit Zuid–Europa, bijvoorbeeld bevatten over het algemeen veel gif, ook al worden ze in de nazomer en de herfst verkocht. Datzelfde geldt voor nectarines. Als ze uit het zuiden van Europa komen, zijn ze over het algemeen bewerkt met bestrijdingsmiddelen, ongeacht het seizoen.
Volgens Marc Jansen, hoofd van de afdeling Consument en Veiligheid van het CBL, is alle groente en fruit die bij de supermarkten over de toonbank gaat alsoluut veilig voor de volksgezondheid. „Onafhankelijke deskundigen hebben dat keer op keer vastgesteld”, zegt hij.
De normen voor voedselveiligheid zijn in Nederland erg streng. Jansen erkent dat supermarkten soms die normen overschrijden, maar dat betekent volgens hem niet dat consumenten gevaar lopen. Hij voorziet dat de „misleidende” acties van de milieuorganisaties tot gevolg hebben dat burgers minder groente en fruit gaan eten.
Volgens de woordvoerder van de supermarkten is het zinloos om de organisaties voor de rechter te dagen, omdat zij zich kunnen beroepen op vrijheid van meningsuiting.
De gids is te raadplegen via www.weetwatjeeet.nl.