Einde Uruzganmissie nu helder voor NAVO
DEN HAAG - Het is de NAVO „kristalhelder” dat Nederland zijn troepen eind 2010 terugtrekt uit Uruzgan. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer maandag gezegd tegen de Kamerleden die bij hem in Brussel langskwamen.
De Hoop Scheffer verzekerde de Nederlandse delegatie verder dat Australië toch actief blijft in Uruzgan. Daarover was enige verwarring ontstaan omdat de Australische minister van Defensie had laten weten dat er nog geen besluit was genomen over verlenging van de Australische militaire missie. De NAVO-secretaris-generaal heeft echter eind oktober al van Australië gehoord dat ze in Uruzgan blijven. De Australiërs zouden ook bereid zijn extra taken te verrichten.De Kamer had De Hoop Scheffer aanvankelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de hoorzitting vrijdag over de missie in Uruzgan. De NAVO-topman had het echter zo druk dat hij toen niet kon. Daarop besloten CDA, VVD, PVV en ChristenUnie dan maar zelf af te reizen naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De Kamerleden wilden De Hoop Scheffer duidelijk maken dat de Nederlandse missie in Uruzgan weliswaar wordt verlengd, maar dat die in december 2010 definitief is afgelopen.
Over het einde van de huidige missie was nogal wat verwarring ontstaan. De vorige minister van Defensie, Kamp, ging ervan uit dat de NAVO wist dat de missie halverwege volgend jaar zou aflopen en dat de NAVO dan een opvolger voor Nederland zou zoeken. De NAVO bleek daarvan niet precies op de hoogte. Het bondgenootschap heeft ook niet gezocht naar een land dat de leidende rol van Nederland in Uruzgan zou overnemen, maar zocht enkel naar landen die bereid waren ondersteuning te verlenen aan Nederland. De NAVO ging ervan uit dat Nederland zijn leidende rol in Uruzgan zou verlengen.
Dat er nu zulke duidelijke afspraken zijn gemaakt over het einde van de missie in 2010, is vooral een tegemoetkoming aan de PvdA. De achterban van die partij voelt niets voor verlenging van de missie. Om die mensen toch over de streep te trekken, krijgen ze nu de toezegging dat er een keiharde afspraak ligt over beëindiging van de missie.