Liberalisering postmarkt uitgesteld
DEN HAAG (ANP) - De verdere liberalisering van de postmarkt in Nederland wordt voorlopig uitgesteld. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken zei in de Tweede Kamer dat er nog te veel onduidelijkheden zijn om de markt al per 1 januari verder vrij te geven. Op het besluit is donderdag verdeeld gereageerd.
Heemskerk verwacht dat er in de eerste helft van volgend jaar wel voldoende duidelijkheid zal zijn voor een verantwoorde beslissing over de ingangsdatum. Heemskerk kreeg voor die opstelling steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.Post- en expresbedrijf TNT Post meent dat het kabinet kiest voor „een zorgvuldige benadering die recht doet aan de complexe situatie die is ontstaan, met name in Duitsland.” De concurrenten van TNT hebben echter geen goed woord over voor uitstel van verdere liberalisering.
Directeur Bart Stomphorst van postbedrijf Sandd spreekt van een „dramatische beslissing die duidelijk enorme consequenties” zal hebben voor Sandd. Het bedrijf loopt naar eigen zeggen miljoenen euro’s aan omzet mis, alleen al door poststukken waarvoor het al contracten had gesloten, maar die het nu niet mag bezorgen.
Een woordvoerster van SelektMail, een dochter van Wegener en Deutsche Post, noemt het uitstel „teleurstellend en schadelijk voor het bedrijfsleven.” Bedrijven moeten nu langer wachten voordat zij hun postbezorger kunnen kiezen, aldus de zegsvrouw. „Voorlopig betalen ze dus 50 procent te veel”, stelt zij.
De staatssecretaris en de Tweede Kamer willen vooral meer duidelijkheid over de situatie in Duitsland. Daar bereikten werkgevers en vakbonden overeenstemming over een minimumloon voor postbezorgers. Volgens TNT Post ontstaat daardoor in Duitsland een nieuwe situatie en is er binnen Europa geen sprake van concurrentie tegen gelijke voorwaarden.
Bovendien is onduidelijk hoe de arbeidsvoorwaarden in Nederland zich ontwikkelen. De vakbonden willen dat postbezorgers betaald worden tegen uurloon en werken op basis van dienstbetrekking. Wat het kabinet betreft, hoeft het bezorgen van post geen volwaardige baan te zijn en is het een welkome bijverdienste voor studenten, gepensioneerden en huisvrouwen.
Wel vindt het kabinet dat postbezorgers in de praktijk met hun beloning het minimumloon moeten kunnen halen. Overleg hierover tussen vakbonden en postbedrijven is echter vastgelopen. Een bemiddelaar moet die onderhandelingen nu vlot trekken.
Op aandringen van de PvdA is in de Postwet een bepaling opgenomen dat het kabinet kan ingrijpen als de onderhandelingen tussen de sociale partners niet leiden tot voldoende sociale bescherming van de postbezorgers. PvdA-Tweede Kamerlid Vos pleitte in het overleg voor „een betere stok achter de deur” bij de onderhandelingen en suggereerde dat de liberalisering pas door zou kunnen gaan als een cao is afgesloten. CDA-Tweede Kamerlid Van Vroonhoven wil echter niet verdergaan dan de afspraken in de coalitie bij de behandeling van de Postwet.
De vakbeweging vreest met de liberalisering een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers. Onder druk van scherpere concurrentie moeten steeds meer bezorgers gaan werken op basis van stukloon in plaats van uurloon. Ze hebben dan geen dienstbetrekking en ook niet de rechten van werknemers, zoals ontslagbescherming en minimumloon.