Economie

„Stroomtarieven alsnog omlaag”

DEN HAAG - Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer woensdag gerustgesteld over te hoge transporttarieven voor stroom door aan te geven dat die met „terugwerkende kracht” verlaagd kunnen worden. Ook werd meer duidelijk over duurzame groene stroom.

Redactie economie
6 December 2007 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 05:21

Grootverbruikers van energie, het midden- en kleinbedrijf, de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hadden vorige week in een gezamenlijke brief hun beklag gedaan over de hoogte van de tarieven per 1 januari 2008. Toezichthouder DTe had eerder in een rapport vastgesteld dat de beheerders van de netten een rendement halen dat veel hoger is dan redelijk mag worden geacht. Volgens de briefschrijvers hebben consumenten en bedrijfsleven alleen al in 2004 en 2005 zo’n 400 miljoen euro te veel betaald.Ze hadden verwacht dat de „overwinsten” zouden leiden tot lagere tarieven per 1 januari, maar dat is niet gebeurd. Van der Hoeven zei dat overdracht van het beheer van netten heeft geleid tot een nieuwe situatie en dat daardoor het wachten nu is op nieuwe tarieven zoals NMa en DTe die komend voorjaar samen vaststellen. Als dat gebeurd is, zijn de tarieven met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 vast te stellen, aldus Van der Hoeven. Ze zei er overigens bij dat er een discussie is te voeren over de berekening van de hoogte van het bedrag van 400 miljoen euro.

De minister en de Kamer zijn woensdag ook nader tot elkaar gekomen in hun meningsverschil over duurzame groene stroom. Ondanks een dringende oproep van de CDA-bewindsvrouw stemde een meerderheid in met een motie van SP-er Jansen, dat stroom die opgewekt wordt met biomassa aantoonbaar duurzaam moet zijn.

Volgens Van der Hoeven is dat pas mogelijk als er een goed systeem is opgezet met certificaten. Ondertussen dreigen Nederlandse boeren, die een mengsel van mest en mais gebruiken, buiten subsidies voor groene stroom te vallen.

Van der Hoeven zei woensdag in de Tweede Kamer tegen Jansen dat ze wel kan komen met lijsten van brandstoffen die buiten de subsidie vallen, zoals bijvoorbeeld palmolie. „Dat is anders dan de letter van uw motie”, hield ze Jansen voor. Maar die vond dat dit „aardig tegemoetkomt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer