Buitenland

Merkel krijgt kritiek op bonusuitlatingen

BERLIJN (ANP/AFP) - Politici moeten zich niet bemoeien met de beloningen in het bedrijfsleven. Dat zei de voorzitter van de Duitse Kamer van Koophandel, Braun, in een reactie op de uitspraken van de Duitse bondskanselier Merkel.

5 December 2007 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:20

Merkel had kritiek uitgeoefend op het toekennen van forse bonussen aan zakenmensen die slecht presteren.Volgens Braun „dient deze preek geen enkel doel, zoals preken van politici in het algemeen.” De bedrijven kunnen zelf wel bepalen hoeveel zij willen betalen aan de „beste managers”, aldus Braun, die zijn commentaar gaf in een artikel in de krant Frankfurter Rundschau.

Merkel sprak maandag op een congres van haar christendemocratische partij CDU begrip uit voor zakenmensen die „goed betaald” worden „als zij veel voor hun bedrijf en hun mensen doen.” Maar „als de fouten van directeuren beloond worden met fantastische bonussen, beschadigt dit de sociale balans in ons land”, aldus Merkel.

De topman van staalconcern ThyssenKrupp, Schulz, betuigde dinsdag overigens zijn steun aan Merkel. „Excessen, zeker als het gaat om ontslagvergoedingen, zijn nooit op hun plaats”, aldus Schulz.

De beloningskwestie werd vorige week weer actueel in Duitsland, nadat bekend was geworden dat het managementteam van autofabrikant Porsche dit jaar een bedrag van in totaal 112,7 miljoen euro gaat verdienen. Circa de helft daarvan is voor de topman van Porsche, Wiedeking.

Merkel refereerde in haar toespraak aan Porsche, zonder de naam van de sportwagenfabrikant te noemen, door te stellen dat „het lijkt alsof Duitse automanagers dezelfde beloning moeten krijgen als de bazen van Amerikaanse autofabrieken, die duizend keer het salaris van een gewone werknemer verdienen.” „Ik wil niets zeggen over het succes van Amerikaanse auto’s, maar ik heb mij laten vertellen dat Japanse autoproducenten ook zeer succesvol zijn, terwijl het management daar slechts 20 keer zo veel verdient als de werknemers”, sneerde Merkel.

Waarnemers merkten dinsdag op dat Merkel met haar opmerkingen de sociale kant van haar regering wil laten zien in een poging de kiezers in het midden van het politieke spectrum te trekken. Zakenkrant The Financial Times omschreef Merkels toespraak als „bewijs voor haar transformatie van voorvechtster van pijnlijke economische hervormingen naar de stem van het politieke centrum.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer