TNT wil uitstel nieuwe Postwet
AMSTERDAM - De post- en pakketbezorger TNT gaat de Tweede Kamer vragen de geplande liberalisering van de postmarkt per 1 januari 2008 uit te stellen.
Dat heeft een woordvoerder van TNT vrijdag gezegd tegen het persbureau Reuters.Bij de aanname van de Postwet afgelopen zomer door de Tweede Kamer werd een aantal voorwaarden gesteld. Zo moeten de arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers gewaarborgd zijn en moet sprake zijn van een gelijk speelveld in de belangrijkste Europese markten. Als aan een van die voorwaarden niet wordt voldaan, kan de Tweede Kamer aan de noodrem trekken en de liberalisering uitstellen.
Volgens TNT is er geen sprake meer van een gelijk speelveld in Duitsland nu de Duitse vakbonden daar een akkoord hebben gesloten met werkgevers dat de invoering van een wettelijk minimumloon voor de postsector een stap dichterbij brengt. Als dat minimumloon er komt, wordt het voor TNT erg lastig voldoende marktaandeel op te bouwen om winstgevend te zijn, aldus de zegsman van het postbedrijf.
Volgens de nieuwe Postwet mogen ook concurrenten als Sandd en Selekt Mail poststukken lichter dan 50 gram in Nederland gaan bezorgen. Zij betalen hun personeel per poststuk en hebben zo lagere arbeidskosten. Ook in Duitsland gaat de postmarkt in januari volledig open, maar de invoering van een minimumloon zou betekenen dat TNT niet op diezelfde manier kan concurreren met de huidige Duitse monopolist Deutsche Post.
TNT heeft zelf ook een akkoord bereikt met de vakbonden over een verlenging van de huidige cao tot 1 april 2008. De overeenkomst moet de partijen meer tijd geven om tot een definitieve arbeidsovereenkomst te komen.
Werknemers krijgen een eenmalige uitkering van 400 euro bruto bij het salaris van december, en nog een van 125 euro in maart. De onderhandelingen met de bonden begonnen in september, maar verlopen moeizaam omdat TNT vasthoudt aan bevriezing van de salarissen. Het bedrijf wil flink snijden in de kosten en wil daarom enkele duizenden banen schrappen.
TNT vindt de voorgenomen maatregelen noodzakelijk om zijn concurrentiepositie te behouden. De vakbonden vinden echter dat TNT-werknemers te veel aan koopkracht moeten inleveren.