Scholieren en scholen maken zich op voor actiedag
RIJSWIJK (ANP) – De actiebereidheid onder scholieren voor de protestactie vrijdag in Amsterdam lijkt groot, zo blijkt donderdag uit een rondgang van het ANP onder tientallen scholen door het hele land.
Veel scholen hebben eerder deze week aan de ouders een brief gestuurd waarin die toestemming kunnen geven voor deelname. Sommige scholen gaan zover dat ze bussen voor de scholieren regelen. Maar er zijn ook scholen die het staken pertinent verbieden en de stakende scholieren zullen aanmerken als spijbelaars en eventueel de leerplichtambtenaar zullen inschakelen. Op een aantal scholen wordt donderdag aan het eind van de dag pas besloten wat ze vrijdag toestaan.Onder scholen en ouders is ook angst over de veiligheid van de leerlingen, sommige scholen verbieden de leerlingen om die reden af te reizen naar Amsterdam.
Zo maakt een woordvoerder van een grote scholengemeenschap in Amsterdam zich zorgen over de maatregelen die het LAKS heeft genomen. Scholieren moeten zich laten registreren, anders komen ze het Museumplein niet op. Hij is bang dat dat juist tot onveilige situaties leidt. Het Montessori Lyceum, op nog geen 100 meter van het Museumplein, doet het hek van het schoolplein vrijdag op slot. De rector voelt er weinig voor dat actievoerende scholieren zich op het schoolplein „warmdraaien."
Op het Montessori is de actiebereidheid groot, maar die leerlingen hoeven dan ook niet ver weg te gaan. Anders ligt dat in de noordelijke en zuidelijke provincies. Maar ook bijvoorbeeld in Den Haag, waar directies blij zijn dat de actie is verplaatst van Den Haag naar Amsterdam. „De drempel ligt nu hoger".
Rotterdamse scholen lijken niet warm te lopen voor de actie in Amsterdam. Er worden zeker geen bussen gestuurd en protesten bij scholen worden niet getolereerd. In en rond Utrecht geldt het landelijke beeld: een briefje van de ouders als de leerlingen actie mogen gaan voeren, afwezigheid zonder briefje is spijbelen en levert straf op.
In het noorden springt Groningen eruit. Op enkele scholen zijn bussen geregeld en er gaan geruchten dat in Groningen zelf acties gehouden zullen worden. De scholen in Almelo verbieden elke vorm van actievoeren. „Scholieren behoren gewoon in de klas te zitten".
In het Brabantse Waalwijk denken ze daar anders over; scholieren mogen gaan staken. Maar dan moeten ze maandag wel even hun vervoersbewijs richting Amsterdam tonen om te bewijzen dat ze ook echt actie zijn gaan voeren. Een andere Brabantse school geeft leerlingen een 06–nummer mee van begeleiders, die zij in Amsterdam in geval van nood kunnen bereiken. „Dat is onze morele plicht."
In het oosten van het land is de politie in Gelderland zeer alert. Bij eerdere acties liep het in Ede uit de hand. De politie heeft aangekondigd onmmiddellijk op te treden bij het signaleren van strafbare feiten. In plaatsen als Zwolle, Deventer, Nijmegen en Maastricht is de actiebereidheid groot. De scholen in Maastricht houden de kinderen in principe binnen.
In Middelburg gaan scholieren de straat op, maar dan om te protesteren tegen het brute politieoptreden bij een eerdere scholierenactie, vorige week vrijdag. De politie heeft daar al wel excuses voor aangeboden.
Uit een doorlopende internetenquête van jongerenplatform Codename Future onder bijna 800 leerlingen is donderdag gebleken dat 34 procent vast van plan is mee te doen met de actie. Een derde is dat niet van plan en eveneens een derde twijfelt nog. Aan het onderzoek doen leerlingen van alle schooltypen mee.