Ramadan toch niet naar Leiden
LEIDEN (ANP) - Tariq Ramadan wordt geen hoogleraar islamitische studies aan de Universiteit Leiden. De onderwijsinstelling had hem de leerstoel aangeboden, maar hij heeft besloten daar niet op in te gaan.
De islamitische filosoof schrijft dat in een nieuwsbrief die hij per e-mail heeft verstuurd.De -omstreden- filosoof zegt zeer vereerd te zijn met het aanbod, maar schrijft na grondige afweging van factoren, zoals de zorg voor zijn gezin in Groot-Brittannië, andere belangrijke wetenschappelijke projecten en nog andere bijzonder serieuze aanbiedingen, „tot zijn leedwezen” te hebben besloten niet naar Leiden te gaan.
Ramadan heeft woensdag de decaan van de faculteit godsdienstwetenschappen, Willem Drees, van zijn besluit op de hoogte gesteld. Drees wil verder niets zeggen, omdat het om een benoemingsprocedure gaat.
Ramadan prijst de universiteit, omdat zij hem op grond van competentie en ervaring voor de leerstoel heeft gevraagd, hoewel zij wist dat er kritiek op zijn persoon zou kunnen komen. Ramadan is namelijk niet onomstreden. Hij pleit weliswaar voor een eigen islam in het Westen, die niet wordt beïnvloed door conservatieve krachten in het Midden-Oosten. Volgens critici is de in Genève geboren Ramadan echter in wezen een fundamentalist, die bovendien geen afstand neemt van het islamitisch terrorisme.
Ook minister Plasterk van Wetenschap krijgt van Ramadan lof toegezwaaid. Deze verdedigde met een beroep op de academische vrijheid het recht van de universiteit om Ramadan te benoemen. De Amerikaanse autoriteiten die hem een paar jaar geleden geen visum toekenden, kunnen een voorbeeld nemen aan de Nederlandse bewindsman, aldus Ramadan.
De leerstoel islamitische studies wordt betaald door het sultanaat Oman. De Universiteit Leiden bepaalt hoe de fulltime leerstoel wordt ingevuld. „Zij betalen en wij bepalen”, aldus de woordvoerder van de onderwijsinstelling. Hij durft niet te voorspellen wanneer de benoemingsprocedure is afgerond.