Economie

Stork gaat onder Britse vleugels verder

AMSTERDAM/NAARDEN (ANP) - Tegenvallende resultaten, twijfel over handhaving van de beursnotering, een conflict met de activistische aandeelhouders Centaurus en Paulson over de strategie: Stork, vertegenwoordiger van de oude economie met een rijke historie, heeft het allemaal meegemaakt.

29 November 2007 08:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:19

Het voorlopige slotakkoord kwam gisteren met de mededeling dat Stork wordt overgenomen door de Britse investeerder Candover voor 1,5 miljard euro. Een overzicht.De geschiedenis van Stork begint al in 1835, maar als datum van de officiële oprichting van het bedrijf geldt 4 september 1868. Op die dag opent de ondernemer Charles Stork in Hengelo een machinefabriek.

Stork fuseert in 1954 met Werkspoor, het bedrijf dat in 1827 op initiatief van koning Willem I was gesticht. Stork krijgt in dat jaar ook een beursnotering.

Door overnames in volgende jaren dijt Stork almaar uit. Een belangrijke stap neemt Stork in 1996 met de overname van de vier gezonde delen van de failliete vliegtuigbouwer Fokker.

Stork opereert in de daaropvolgende jaren als leverancier van hoogwaardige technologie aan klanten in de lucht- en ruimtevaart en de textiel- en de voedingsindustrie. De resultaten in 1999 vallen tegen en nopen tot ingrijpen.

In de periode van 2003 tot 2006 gaat het redelijk goed met het bedrijf uit Naarden en laat de koers een vertienvoudiging zien. Toch lukt het Stork niet echt te profiteren van het gunstige beursklimaat. De onderwaardering van het aandeel Stork wordt in 2006 geschat op 10 à 15 procent en een aftocht van de beurs wordt door het bestuur voorgelegd aan de aandeelhouders.

In juli van dat jaar wijst een 17 miljoen euro kostend onderzoek uit dat de beëindiging van een beursnotering vooralsnog niet haalbaar is. De risico’s zijn te groot. De druk van aandeelhouders op het bestuur neemt ondertussen toe.

De hedgefondsen en grootaandeelhouders Centaurus en Paulson willen dat het concern zich volledig richt op de luchtvaartdivisie en de andere bedrijfsonderdelen verkoopt. De rechter besluit in januari 2007 drie commissarissen te benoemen, onder wie voormalig minister-president Kok. Zij moeten proberen een oplossing te zoeken voor de impasse waarin Stork met zijn grootaandeelhouders is geraakt.

In juni dient zich een mogelijke oplossing aan: Stork maakte bekend gesprekken te voeren met de Britse investeerder Candover. Het leidt tot een overnamebod van 47 euro per aandeel.

Het bestuur, de commissarissen en de centrale ondernemingsraad scharen zich achter het bod van de Britten. Niet in de laatste plaats omdat Candover de divisies van Stork bij elkaar wil houden en daarmee de strategie van de top van het bedrijf onderschrijft. Ook Centaurus en Paulson kunnen ermee leven.

Vanuit IJsland begint Marel, fabrikant van machines voor de voedselverwerkende industrie, zich te roeren. Marel heeft al geruime tijd geleden een begerig oog laten vallen op de divisie Food Systems van Stork, die slachtmachines maakt.

LME, het investeringsvehikel dat Marel aanvoert, bouwt gestaag zijn belang in Stork uit naar 43,3 procent. Daardoor krijgt Candover niet de voor de overname vereiste 65 procent van de aandelen in handen. Het trekt daarop zijn overnamebod in.

Achter de schermen blijkt een overname nog steeds een van de mogelijkheden. Op 28 november blijkt een deal beklonken. Candover biedt nu 48,80 euro per aandeel ofwel 1,5 miljard euro in totaal. Na een geslaagde overname krijgt Marel zijn zin: Food Systems komt in IJslandse handen tegen betaling van 415 miljoen euro. Iedereen tevreden, ook Centaurus en Paulson, die met een behoorlijk rendement op hun investering afscheid nemen van Stork.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer