Anthurium vraagt om luchtige potgrond
Een populaire potplant op dit moment is de anthurium. De belangstelling voor deze plant is enerzijds te danken aan de vele nieuwe typen die op de markt verschijnen. Anderzijds is het een gemakkelijk te verzorgen plant, die het hele jaar door kan bloeien.
Ondanks zijn populariteit zijn er ook mensen die de plant wat stijf en onnatuurlijk vinden. De strakke houding van bloem en blad maken hem geschikt voor een modern interieur, maar dat neemt niet weg dat hij ook heel goed past bij een klassieke stijl. De anthurium is geen plant die door uitbundige bloei levendig overkomt, hij heeft meer weg van een bladplant.De bloemvorm van de potanthuriums die nu te koop zijn, is dezelfde als die van de snijanthuriums. De snijanthuriumplant is van nature heel groot en daardoor niet geschikt als kamerplant. Door het kruisen en het uitzoeken van kleine planten is het gelukt er potplanten van te maken, die veel bloemen vormen. Bovendien was het ook nodig de plant aan te passen aan het droge kamerklimaat.
Luchtige potgrond
Anthurium komt van nature in tropische gebieden voor en groeit daar in een vochtig en warm klimaat, terwijl de luchtvochtigheid in de kamer meestal heel laag is. De plant doet het goed in een luchtig en vochtdoorlatend grondmengsel. De wortels zijn eigenlijk grotendeels luchtwortels, die gemakkelijk verstikken in normale potgrond.
Bij oudere planten is verpotten in een nieuw, luchtig mengsel gewenst. Hiervoor moet men wel speciale luchtige potgrond kopen. Het plaatsen van planten op een laagje grind of korrels waar water tussen staat is gunstig voor de plant, maar zorg er wel voor dat de pot het water niet raakt. De plant wil regelmatig water hebben, maar houdt niet van natte voeten.
Het is goed de plant eenmaal per één of twee weken helemaal in het water te dompelen om de grond door te spoelen. Geef met iedere gietbeurt een klein beetje mest, een kwart van de normale dosering.
Als het niet te koud is, kan de plant bij regen buiten schoonspoelen. De anthurium onder de douche zetten is ook een mogelijkheid, maar dan moet het leidingwater niet hard zijn, want anders ontstaan kalkvlekken op de bladeren. Door af en toe de bladeren te besproeien met bladglans zijn deze vlekken te verwijderen en krijgt het blad weer glans. Een anthurium wil veel licht, maar geen directe zon, behalve vroeg in de morgen of laat in de middag.
Het schutblad dat om de kolf van de plant zit, zorgt voor het bloemeffect. De talrijke, eigenlijke bloempjes zijn klein en geplaatst op de kolf. Bij bevruchting ontstaan er bessen en verkleurt het schutblad meestal naar groen. Er zijn rassen met witte en roze tot donkerrode bloemen te koop. Een heel goede, roodbloeiende cultivar is de Sierra.
Wortelrot
Het oude type, de eigenlijke flamingoplant (Anthurium scherzerianum), is nog steeds te koop. Bij deze soort is het schutblad teruggebogen naar de steel en de bloeikolf gedraaid. Bij Anthurium andreanum staat de bloeikolf altijd recht of iets schuin omhoog. Verder groeit de flamingoplant wat meer horizontaal, waardoor hij lager blijft. De verzorging van beide soorten is gelijk. Nieuw is dat er nu ook flamingoplanten zijn met crèmekleurige, gespikkelde bloemen.
Anthuriums zijn niet zo gevoelig voor ziekten. Als er problemen optreden met wortelrot, is er meestal iets fout gegaan met het water geven. Het blijft wel oppassen voor dop- en wolluis. Staan er aangetaste planten in de buurt, dan kun je erop wachten dat deze luizen ook in de anthurium komen.
Bestrijding van dop- en wolluis is moeilijk omdat er voor de particulier niet veel middelen beschikbaar zijn. Bovendien kruipen de beestjes ook tussen de bladscheden waar je niet bij kunt komen, zodat een bestrijding regelmatig moet worden herhaald. Ditzelfde geldt ook voor het aanstippen van de dopluizen of kolonies wolluizen met spiritus. Alleen door zeer regelmatig te controleren en opnieuw te behandelen, kun je de plaag in bedwang houden. De meest afdoende oplossing bij deze plagen is alle planten weg te doen en de vensterbank goed schoon te maken. Wacht een tot twee weken met het kopen van nieuwe planten en controleer bij aankoop goed of ze vrij zijn van deze plaaginsecten.