Consument

Web eldorado voor de kookliefhebber

Even een adres of telefoonnummer googelen, de krant lezen, bankzaken regelen of een vakantie naar de zon boeken: het wereldwijde web heeft de afgelopen jaren zijn functionaliteit bewezen. Ook voor kookliefhebbers is internet een eldorado.

Gerdien Sterk
23 November 2007 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:18

Zij kunnen hun hart ophalen aan de honderden receptenblogs, restaurantrecensies en leuke onlinewinkels met keukenspullen en delicatessen. Een overzicht van enkele van de nuttigste, leukste en interessantste culinaire websites.Goede messen zijn onontbeerlijk voor de wat meer gevorderde thuiskok. De webwinkel knivesandtools.com biedt messen van alle topmerken aan, zowel de traditionele Duitse exemplaren als de Japanse, die steeds meer in zwang beginnen te raken vanwege hun buitengewone scherpte. Wie van plan is zo’n prijzig, maar onverwoestbaar mes te gaan kopen, doet er goed aan eens rond te kijken in een kookwinkel. Het is namelijk van groot belang dat een mes prettig in de hand ligt en dat de balans voor hakken en snijden in orde is. Voor de een betekent dat een lichtgewicht mes, de ander heeft liever een zware variant. Knivesandtools.com geeft goede vergelijkingen tussen diverse soorten en merken messen. De site is vooral de moeite waard vanwege de zeer uitgebreide informatie over allerlei eigenschappen van het keukengerei: de smeedwijze, staalsoort en vorm van het lemmet hebben een grote invloed op de snij- en hakkwaliteiten. Op de website staan veel tips over het aanzetten en slijpen van messen, klusjes die behoorlijk wat handigheid vergen.

Spaanse hapjes
De laatste vijf jaar schieten tapasrestaurantjes als paddenstoelen uit de grond. De kleine gerechtjes zijn meestal gemaakt met veel olijfolie en knoflook. In Spaanse restaurants doen ze dienst als borrelhapje of amuse, maar een hele maaltijd uit verschillende tapas samenstellen, is ook niet ongebruikelijk.

De Nederlandse website giessenborch.com is geheel gewijd aan deze lekkere hapjes. Hij bevat een restaurantoverzicht, een tapasforum, een lijst kookboeken en vooral veel, heel veel recepten. Het overgrote deel ervan is authentiek Spaans. Allemaal dragen ze fraai klinkende Spaanse namen, zoals bijvoorbeeld albondigas: gehaktballetjes, geserveerd met cognacsaus, olijfmayonaise of een dikke tomatensaus. Ook ingrediënten als kip en vis komen veel voor in een tapasmaaltijd. Tortilla’s, dikke omeletten gevuld met aardappel en groenten, zijn wellicht de bekendste vegetarische tapas. Ze kunnen ook prima dienen als gezond en voedzaam lunchhapje.

Restaurantgidsen
Een keer niet zelf aan de slag, maar lekker uit eten? Ook daarvoor biedt internet uitkomst met onlinerestaurantgidsen. Op dinnersite.nl en iens.nl kan de bezoeker op keuken zoeken. Lekker.nl heeft die functie niet, maar is wel verreweg het meest uitgebreid in zijn informatie over restaurants. Zo is onder andere van ieder restaurant de parkeergelegenheid en het aantal couverts te vinden. Deze website is overigens minder volledig dan de andere twee, hij bevat vooral recensies van de wat duurdere zaken, terwijl iens.nl en dinnersite.nl ook goedkopere eetcafeetjes bespreken.

De restaurantgidsen bevatten recensies van mensen die in de betreffende gelegenheden hebben gegeten. Een klein nadeel hiervan is dat een enkele pietlut of culisnob het gemiddelde cijfer van een restaurant sterk kan doen dalen. Het verdient dus in sommige gevallen aanbeveling om de recensies apart te bekijken.

Onlinerecepten
Internet is een vrijwel onuitputtelijke bron van interessante recepten. Simpelweg googelen met als zoekwoorden de gewenste ingrediënten en de term ”recept” levert vaak veel bruikbaars op. Wie op de vierde donderdag van november een echt Amerikaans Thanksgivingdinner wil bereiden, met kalkoen en pompoentaart, vindt zonder problemen tientallen recepten.

Websites als smulweb.nl, webchef.nl en allerhande.nl maken het zoeken vaak nog makkelijker. Webchef doorzoekt allerlei receptensites en -weblogs. Gebruikmaken van de website van Allerhande, van ’s lands grootste kruidenier, heeft een groot voordeel: alle benodigde ingrediënten zijn gewoon in de supermarkt te koop. Smulweb vermeldt bij recepten ook commentaar en tips van al dan niet tevreden thuiskoks. De recepten komen vaak uit tijdschriften of van professionele koks. Ze vereisen daarom wat meer ervaring en handigheid, maar de site maakt zijn naam wel waar.

Zowel op allerhande.nl als op smulweb.nl is het mogelijk een onlinekookschrift bij te houden.

Mooie keukenspullen
Keukenspullen via internet kopen vormt geen enkel probleem. Enkele grote kookwinkels zetten hun waren ook op het web te kijk. Zowel de amateur- als de gevorderde kok kan zijn hart ophalen in de onlinewinkels van Oldenhof, kookwinkel.nl, en kookpunt.nl. Mooie ovenschalen, handige keukenapparaten, stoere schorten voor heren, espressomachines: de echte kookliefhebber wordt er behoorlijk hebberig van.

Kookgoed.nl biedt een kleiner assortiment aan keukengerei, maar heeft wel allerhande delicatessen in huis: lekkere olie- en azijnsoorten, waaronder zeer oude balsamico, en ook texturen, de producten die Ferran Adrià van het wereldberoemde restaurant El Bulli in Girona heeft bedacht. Hiermee is het mogelijk de structuur van voedingsmiddelen te veranderen.

Online is het, evenals in echte kookwinkels, verstandig om een goedgevulde beurs ’mee te nemen’. Mooi en duurzaam kookgerei blijkt niet goedkoop. De prijzen lopen sterk uiteen, van bijvoorbeeld 7 euro voor een simpele bamboesnijplank, tot honderden euro’s voor massieve hakblokken.

Ambachtelijke voedingsmiddelen
De belangstelling voor verse, ambachtelijke voedingsmiddelen is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Dat is niet vreemd, de producten bevatten meestal veel minder toevoegingen dan de supermarktvarianten. Daardoor zijn ze gezonder, maar vooral veel lekkerder. Steeds meer boeren zien brood in deze trend en beginnen al dan niet gezamenlijk een winkel met eigen producten. Vlees uit eigen wei, verse vruchtensappen en jams, huisgemaakte kazen: zomaar een greep uit de aangeboden waren. Bezoekers mogen vaak komen kijken hoe de producten gemaakt worden. De appel- en perenpluk van dit jaar zijn alweer afgelopen, en dat heeft geresulteerd in onder meer de appeltap, een 5 literverpakking puur appelsap.

Meer dan vijftig van deze streekwinkels hebben zich verenigd in de Landwinkelcoöperatie. Waar deze winkels precies te vinden zijn en wat ze aanbieden, staat op de website landwinkel.nl.

Historische maaltijden
Op internet duiken steeds meer persoonlijke kookblogs en receptensites op, de een nog leuker en mooier dan de andere. Misschien wel een van de leukste culinaire websites, voor de echte kookgek, is . De website oogt weinig opvallend, de inhoud ervan is bijzonder en uniek.

De site-eigenaar is neerlandica en dol op koken. Die combinatie leidde tot een website met onder andere een aantal Middelnederlandse recepten en hun Nederlandse vertaling, en zelfs een recept voor mosselen met komijnsaus en lavassaus, Romeinse stijl. De quiz over eten in de middeleeuwen is buitengewoon grappig. Naar verluidt waren roze en witte muisjes al in de middeleeuwen in de keuken te vinden, ze werden zowel bij zoete als bij hartige gerechten gebruikt. De hedendaagse recepten zijn eveneens zeer de moeite waard. Allerlei keukens, waaronder de Japanse en Mauritiaanse, komen aan bod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer