Opinie

Jongeren en alcohol

Het alcoholgebruik -of beter gezegd: het alcoholmisbruik- onder jongeren moet beter worden aangepakt. Daar is alle reden toe, want het wordt een steeds groter probleem.

16 November 2007 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:17

Kinderen beginnen op steeds jongere leeftijd te drinken. Dat blijkt ook uit een gisteren verschenen onderzoek van het Trimbos-instituut onder jongeren van 12 tot 16 jaar. Twee derde van de jongeren in deze leeftijdscategorie vindt dat zij in het weekend of op een feestje met vrienden alcohol mogen drinken.Volgens 44 procent van de scholieren mag je aangeschoten zijn als je met vrienden uit bent. Ruim een derde zegt zelfs ooit dronken te zijn geweest.

Deze gegevens zijn zonder meer verontrustend. Allereerst voor de jongeren zelf. Regelmatig te veel alcohol gebruiken is slecht voor de gezondheid.

Daarbij komt nog dat het drinken vaak plaatsvindt in een omgeving -cafés, disco’s of bijvoorbeeld keten- waar de hele entourage van het soort muziek en bijvoorbeeld de kleding die men draagt de losbandigheid versterkt.

Maar overmatig alcoholgebruik heeft ook maatschappelijke gevolgen. Dronkenschap veroorzaakt grote overlast. Niet alleen voor de omwonenden van de drankgelegenheden, maar ook als de jongeren na een avondje of nachtje stappen weer naar huis gaan. Regelmatig leidt dat tot vandalisme, wildplassen en andere ongewenste zaken.

Nog ingrijpender is het gevaar van overmatig alcoholgebruik in het verkeer. Ongelukken met niet zelden een dodelijke afloop komen wekelijks voor.

Een betere aanpak is nodig. Tot nu toe is de aandacht te veel gericht op het voorkomen van overlast door vooral de politie. Dat is zeker belangrijk. Controles en extra agenten dragen zeker bij aan een betere handhaving, maar dan is het kwaad al geschied.

Er moet juist meer preventieve aandacht komen voor het probleem van alcoholgebruik. In de eerste plaats richting jongeren. Zij moeten beter doordrongen worden van de risico’s. Zo’n bewustwording dient thuis te beginnen. Veel ouders laten jongeren te veel hun gang gaan. Als jongens en meisjes gaan stappen, begint dat vaak met het indrinken thuis of bij een vriend of vriendin. Ouders moeten meer hun verantwoordelijkheid nemen.

Dat geldt ook voor de horecaondernemers. Weliswaar zijn in veel gemeenten convenanten afgesloten om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan, maar de uitwerking daarvan is in de praktijk vaak onvoldoende. Gemeenten dienen daarom betere maatregelen te nemen. Om de overlast te beperken kiezen zij nogal eens voor latere of zelfs vrije sluitingstijden om te zorgen voor een betere spreiding van de terugtocht van het uitgaanspubliek, maar ook dan is het kwaad qua alcoholgebruik al geschied.

Belangrijk is dat er betere voorlichting richting jongeren en ouders komt. Ook de scholen spelen daarbij een grote rol. Maar het is vooral van belang dat de regelgeving wordt verscherpt. Zo is het de bedoeling om de alcoholverkoop aan jongeren onder de zestien te verbieden. Dat is een goede zaak, maar dan moet zo’n maatregel geen papieren tijger blijven.

Het kabinet komt deze maand met een alcoholnota. Hopelijk leidt dit tot een beter en strenger beleid. Dat is in het belang van jong en oud.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer