Consument

Dure taxatie

We leven in een tijd waarin marktwerking en vrije tarieven hoogtij vieren. Volgens de overheid is dat allemaal in het belang van de consument, die zelf kan kiezen en hierdoor per saldo goedkoper uit zou moeten zijn. Maar de praktijk is nogal eens weerbarstig. Het vergt wel wat moed om, bijvoorbeeld in een deftig notariskantoor, over de tarieven te beginnen, laat staan om daarover te onderhandelen. Bovendien heb je er vaak geen idee van wat gebruikelijk is.

16 November 2007 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:17

Niettemin is het in ieder geval niet handig om een bankmedewerker zonder naar een prijs te vragen een taxatie te laten regelen, zo ondervond een lezeres. Ze hadden een afspraak gemaakt om te praten over een verhoging van de hypotheek met het oog op de verbouwing van keuken en badkamer. Geen probleem, maar het huis moest daarvoor wel getaxeerd worden. Wilden ze dat zelf regelen, of de bank daarvoor laten zorgen? Ze informeerden nog wel even of dat in prijs zou uitmaken, maar dat was volgens de bankmedewerker niet het geval. De bank had goede contacten met makelaars, hij zou de goedkoopste voor hen uitzoeken. Ze geloofden hem op zijn spreekwoordelijke blauwe ogen, maar keken wel op hun neus toen de rekening enige tijd later op de deurmat lag: 325 euro. Dat had heel wat goedkoper gekund, ontdekten ze toen ze even op internet gingen rondkijken. Voor 180 euro inclusief hadden ze ook klaar kunnen zijn. „Zijn we weer veel te goedgelovig geweest”, is de conclusie.Een paar willekeurige zoekacties op internet maken duidelijk dat de tarieven voor taxaties inderdaad behoorlijk uiteen kunnen lopen. Op de website www.taxatietarieven.com rollen na het invullen van de postcode en de geschatte waarde van een woning de twintig goedkoopste taxateurs in de regio uit de bus, inclusief eventueel extra in rekening gebrachte kosten.

Dat blijkt, voor postcode 2222 en een waarde van 222.222 euro, uiteen te lopen van iets meer dan 195 tot bijna 350 euro: een behoorlijk verschil. Voor postcode 4444 en een waarde van 444.444 euro variëren de tarieven van 258 tot 793 euro: een nog veel groter verschil. Terwijl de desbetreffende taxateurs volgens de website allemaal voldoen aan de normen van het Centraal Hypothecair Fonds, wat betekent dat banken hun rapporten accepteren. Er zijn overigens ook andere vergelijkingssites, bijvoorbeeld www.taxatievergelijk.nl, waar consumenten ook vertellen over hun ervaringen met een bepaald bedrijf.

De lezeres die dit voorval meldde, heeft haar bank inmiddels laten weten dat ze vindt dat ze oneerlijk is voorgelicht: ze hadden wel degelijk voordeliger uit kunnen zijn door zelf een taxatie te regelen. Maar ze verwacht daar niet veel van. „Hadden we maar beter navraag moeten doen.”

Ezelsbruggetje
Een lezer reageerde naar aanleiding van een aflevering van deze rubriek over foefjes om pincodes te onthouden. Hij wist er ook nog wel een. Niet zelfbedacht, maar afgeluisterd van twee oudere dames, die deze ’methode’ overigens gebruikten om telefoonnummers uit te wisselen. Niettemin lijkt het een prima ezelsbruggetje voor pincodes, dat bovendien door kwaadwillende types niet snel zal worden gekraakt.

De truc is om de cijfers van de pincode te zien als de aanduiding voor een psalmvers: 8112 staat dan voor Psalm 81:12 („Opent uwe mond”), 4201 verwijst naar Psalm 42:1 („’t Hijgend hert, der jacht ontkomen”), 1463 wordt Psalm 146:3 („Zalig hij, die in dit leven”). De beginregel kun je je in je hoofd prenten, of desnoods op een briefje schrijven en in je portemonnee stoppen - de lezer die dit ezelsbruggetje onder de aandacht bracht ziet deze methode ook als een manier om keer op keer aan de inhoud van de desbetreffende psalm te denken.

Probleem is natuurlijk wel dat er honderden verschillende pincodes mogelijk zijn en dat die lang niet allemaal naar een bekende psalm vertaald kunnen worden. Wie wel wat in deze methode ziet, zou ervoor kunnen kiezen om van een onbekend vers een bekend vers te maken door het (opnieuw) uit het hoofd te leren, gekoppeld aan psalm- en versnummer. Een getallenreeks uit het hoofd leren gaat sowieso gemakkelijker als je je er iets bij kunt voorstellen.

Voortbordurend op ditzelfde thema is omzetting naar Bijbelboeken, hoofdstuk- en/of versnummers wellicht ook nog een mogelijkheid om het memoriseren te vergemakkelijken. 4316 zou dan kunnen worden opgevat als Johannes 3:16: het vierde boek van het Nieuwe Testament, daarvan het derde hoofdstuk en het zestiende vers. „Want alzo lief heeft God de wereld gehad” - een briefje met die tekst erop, daar zal de gemiddelde pasjesrover niet zomaar de juiste pincode uit weten af te leiden.

Opvallend product gezien? Slachtoffer van verkoopgeweld? Beetgenomen door een fabrikant? Nieuwe trend gesignaleerd? Meld het via de elektronische postbus andersnogiets@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer