Kamer valt over „discriminerend" verzoek van PVV
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamerfracties zijn donderdagavond massaal gevallen over een „discriminerend" voorstel van de PVV. De partij van Geert Wilders pleitte tijdens een belangrijk debat voor een immigratiestop van moslims. De overige partijen weigerden op verontwaardigde toon de motie te behandelen.
SP–Kamerlid De Wit sprak van een discriminerend verzoek en gaf de voorzet tot een Kamerbrede afwijzing. De PvdA noemde het voorstel een schande en volgens GroenLinks hoort dit soort gedrag niet thuis in een rechtsstaat.De PVV stelde in de motie dat het behoud van de Nederlandse identiteit en kernwaarden onder grote druk staan „door de voortgaande immigratie van moslims die onze waarden vaak niet blijken te delen".
Tweede Kamerlid Fritsma reageerde verongelijkt op het besluit om zijn motie niet in behandeling te nemen. „Het belang van de Nederlandse samenleving wordt met dit gedrag ondermijnd", zei hij. De PVV’er verweet zijn collega’s in het parlement tevens dat het hem onmogelijk wordt gemaakt een standpunt uit te dragen.
Rondom de indiening van het verzoek ontstond in de Kamer een interruptiedebat waarin Fritsma klem werd gezet. CDA–Kamerlid Van Haersma Buma vroeg of de motie impliceert dat de PVV een soort geloofstoets wil invoeren om moslimmigranten te kunnen afwijzen. Toen Fritsma ontkennend antwoordde en zei dat de PVV immigratie uit moslimlanden wil voorkomen, werd hem voorgehouden wat dat betekent voor een christen uit Turkije die naar Nederland wil komen. Daarop zei Fritsma dat die persoon wel welkom zou zijn.
Kamervoorzitter Verbeet wilde na afloop van het debat geen oordeel vellen over het standpunt van de PVV, maar constateerde wel dat de Kamerleden „adequaat" hebben gehandeld. Minister Hirsch Ballin (Justitie) sprak van een bijzonder moment. Hij zei niet inhoudelijk te reageren op een motie die officieel niet is ingediend.
Het is hoogst ongebruikelijk dat de Tweede Kamer weigert een motie niet te behandelen. Volgens de procedure moeten vijf Kamerleden zo’n verzoek ondersteunen door hun hand op te steken. Daarop wordt de motie in behandeling genomen en volgt er een stemming. Normaal gesproken is dat een formaliteit. Ditmaal echter weigerden alle fracties mee te werken. Naast Fritsma was donderdagavond alleen collega Raymond de Roon van de PVV in de Tweede Kamer aanwezig.
De andere fractiespecialisten zeiden na afloop dat ze een grens wilden trekken. „We moeten stoppen met hele bevolkingsgroepen weg te zetten. We hebben gezegd: tot hier en niet verder", zei PvdA’er Spekman. „Het gaat in tegen de grondwet. Klaar", aldus Anker van ChristenUnie.