Economie

Vliegen duurder door hoge olieprijs

AMSTERDAM - Vliegen wordt de komende tijd duurder als gevolg van de hoog opgelopen olieprijs. Veel luchtvaartmaatschappijen berekenen de hogere kerosinekosten door aan de reiziger door de brandstoftoeslag die op elk ticket wordt geheven op te schroeven.

Redactie economie
13 November 2007 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:16

KLM maakte maandag bekend dat de toeslag met onmiddellijke ingang is verhoogd met 2 euro per ticket voor Europese vluchten en met 10 euro voor intercontinentale vluchten. KLM-passagiers betalen nu per ticket 27 euro brandstoftoeslag binnen Europa en 80 euro per ticket op intercontinentale vluchten. Dochter Transavia vraagt vanaf dinsdag gemiddeld 3,50 euro extra per passagier om de opgelopen brandstofprijs te compenseren.KLM liet weten de helft van de verhoging terug te draaien wanneer de olieprijs structureel daalt tot onder de 85 euro per vat van 159 liter. De andere helft van de verhoging wordt teruggedraaid als de olieprijs blijvend onder de 80 dollar uitkomt. Maandag kostte een vat ruwe Amerikaanse olie op de termijnmarkt bijna 94 euro.

Een sterke vraag naar olie, gekoppeld aan een beperkt aanbod en een zwakke Amerikaanse dollar, drijft de olieprijs momenteel op. Die situatie zal in 2008 niet veel anders zijn, verwacht bestuursvoorzitter Rex Tillerson van ExxonMobil, ’s werelds grootste olieconcern. Tillerson voorspelde maandag tijdens een energiecongres in de Italiaanse hoofdstad Rome dat de oliemarkt er volgend jaar ongeveer hetzelfde uit zal zien als dit jaar.

Landen met de euro zijn opnieuw niet van plan om de duurdere olie te compenseren door belastingverlagingen. Ministers van Financiën van de eurolanden hebben die afspraak uit 2005 maandag verlengd, meldde voorzitter Jean-Claude Juncker van de ministers van Financiën van de dertien eurolanden. Hij kondigde aan dat de eurolanden bekijken hoe ze de stand van de Europese olievoorraad duidelijker kunnen presenteren aan het publiek.

Staatssecretaris De Jager van Financiën is wel bereid te kijken of er bij de toekomstige belastingheffing op vliegtickets meer rekening gehouden kan worden met de mate waarin het vliegtuig het milieu belast, onder meer door de uitstoot van CO2. Hij deed die toezegging maandag tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de belastingmaatregelen voor volgend jaar. Een daarvan is per 1 juli 2008 een heffing op vliegtickets, 11,25 euro voor korte vluchten en 45 euro voor lange vluchten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer